Kanta-Häme

Rengossa sahataan ennätykset uusiksi - sahateollisuus rikkoo nyt vientiennätyksiä

Metsä Woodin Rengon sahan tehdaspäällikkö Jaakko Vierola kertoo, että tänä vuonna valmista sahatavaraa tuotetaan yli 300 000 kuutiometriä.  

Se olisi Vierolan mukaan kaikkien aikojen ennätystuotanto.

– Rengossa sahataan pelkkää kuusta, ja kuusen markkinatilanne on ollut kohtalaisen vakaa tänä vuonna. Puuta on riittänyt, ja omilla tehostamistoimilla on saatu tuotantomääriä ylöspäin, Vierola sanoo.

Vielä vuosi sitten tilanne oli toinen, kun Rengon sahalla jouduttiin lomauttamaan henkilökuntaa. Tällä hetkellä tuotannon kasvattamisesta ei ole tehty suunnitelmia, mutta lisätyövuoroilla tuotantoa pystytään tarvittaessa kasvattamaan.

Marraskuun alusta Metsä Woodin sahat siirretään samassa Metsä Group -konsernissa toimivaan Metsä Fibreen. Muutoksen tarkoituksena on Vierolan mukaan lisätä synergiaetuja Metsä Groupin raaka-aineen hankinnassa ja logistiikassa. Jo nyt sahojen hake menee selluteollisuuden käyttöön.

Käytännössä uudistus ei tule vaikuttamaan Rengon sahan toimintaan.

– Tukit sahataan kuten ennenkin, ja sahatavara lähtee markkinoille, sanoo Vierola.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että puun käyttöä lisättäisiin 15 miljoonalla kuutiometrillä vuodessa. Sahateollisuusmiesten yhdistyksen ja Luonnonvarakeskuksen eli Luken teettämän tuoreen selvityksen mukaan sahateollisuus pystyy nykyisillä tuotantovälineillä sahaamaan vielä lisääkin, jos tarve vaatii.

Vierolan mukaan myös Rengossa pystytään tuotantoa vielä lisäämään.

– Totta kai tavoitteisiin pystytään vastaamaan.

Hämeenlinnassa hiljattain pidetyillä Sahateollisuuspäivillä Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori nosti paneelikeskustelussa esiin, että selvityksessä ei ole otettu huomioon puumarkkinoita, ainoastaan sahojen nykykapasiteetti.

Selvityksen mukaan vuonna 2015 havusahatavaraa tuotettiin noin 10,6 miljoonaa kuutiota. Sahojen nykyisten investointiohjelmien perusteella tuotantoa voitaisiin kasvattaa koko maassa kolmella miljoonalla kuutiometrillä. 

Tämä lisäisi vientituloja yli 550 miljoonalla eurolla, selvityksessä todetaan.

Valtaosa Suomen sahatavarasta lähtee tällä hetkellä vientiin. Sahateollisuuden toimitusjohtajan Merivuoren mukaan sahojen kannattavuuteen vaikuttaa tällä hetkellä eniten puun hinta. Valmiista sahatavarasta puun hinta on yleensä noin 70 prosenttia.

Metsäteollisuus, johon lasketaan puuteollisuuden lisäksi paperiteollisuus, oli viime vuonna Suomen suurin vientiala viennin arvolla mitattuna.

– Työvoimakustannukset ovat vain 6–8 prosenttia kokonaiskustannuksista, ja joillain sahoilla se on vielä alempi, Merivuori toteaa.

Puun hinnan lisäksi sahojen kannattavuuteen vaikuttavat kuljetuskustannukset.

– Suomi on kaukana markkinoista. Meidän pitäisi pitää huoli siitä, että kaikki logistiikkajärjestelyt pysyvät kilpailukykyisinä, hän sanoo.

Sahateollisuus kantaa huolta siitä, että sahauksen sivutuotteena syntyvälle purulle ja kuorelle löytyisi nykyistä enemmän käyttökohteita.

Sivutuotteen myynti esimerkiksi biotuotteiden raaka-aineeksi lisäisi sahojen kannattavuutta.

Rengon sahalla kuori käytetään tehtaan energiantuotantoon, ja purulla on vakiintuneet toimituskohteet. HäSa

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic