Kanta-Häme

Renkaiden uusi elämä jatkuu

Hämeenlinna

Peltoaukean laidalla olevan tehdashallin sisälle on pinottu kasa käytettyjä autonrenkaita. Käyttökelpoiset vanhat renkaat matkaavat hallin läpi koneesta koneeseen, ja lopputuloksena on kokonaan uusi rengassarja, joiden kylkiin on lyöty nelikirjaiminen sana ”ÄSSÄ”.

– Nämä käyvät kaikki samat testit kuin uudetkin, toteaa Antti Vallinen.

Vallinen on ollut uusiorenkaita valmistavan Ässä-Renkaan palveluksessa vuodesta 1981. Yrityksen historiaan tuli kuitenkin syyskuussa ikävä katkos, koska Ässä-Rengas oy meni konkurssiin.

Vallinen ei halunnut katkaista työhistoriaansa. Siispä hänestä tuli Ässä-renkaita valmistavan yhtiön toimitusjohtaja.

Vallisen osaomistama AJS-Metalli oy osti lokakuussa Ässä-Rengas Oy:n konkurssipesältä yhtiön koko liiketoimintaan liittyvän irtaimiston ja kaikki vanhan rengasvalmistajan liiketoimintaan liittyvät oikeudet ja laitteet.

– Töitä on tehtävä, sanoo Vallinen.

Yhtiö toimi jopa sen pari viikkoa, kun se oli asetettu konkurssiin. Vanhat työntekijät tekivät töitä hetken aikaa konkurssipesän lukuun, jotta asiakkaat eivät huomaisi eroa tai toiminta keskeytyisi.

AJS-Metallin hallituksen puheenjohtajana toimii Vallisen puoliso, ja yhtiö aikoo jatkaa Ässä-Renkaiden liiketoimintaa kuten ennenkin.

– Edellinen omistaja teki kaiken, mitä siinä tilanteessa pystyi, hän sanoo.

Vanhaa brändiä jatkanut yrittäjä on joutunut hieman selittämään hankkijoille, että nyt ei ole enää vanha, pahasti velkaantunut yhtiö taustalla.

Omistajajärjestelyiden yhteydessä henkilökunnan määrä yli puoliintui entisestä kymmenestä. Tällä hetkellä AJS-Metallin palveluksessa on Vallisen lisäksi hänen veljensä ja poika.

Vallisen veli on ollut yhtiöllä töissä lähes yhtä kauan kuin hän itsekin.

Neljäs työntekijä on määrä palkata lähiaikoina, joten toimitusjohtajan tittelillä ei aivan norsunluutorniin nousta. Haalareissa kulkeva Vallinen asentaa renkaita autoihin ja valmistaa renkaita siinä, missä muutkin.

– Kaikki tietotaito on edelleen olemassa.

Hänen mukaansa yrityksen kulurakennetta oli kevennettävä, jotta sen sai jälleen kannattavaksi. Konkurssiin menneen Ässä-Renkaan liikevaihto oli parina edellisvuonna hieman yli 820 000 euroa, mutta liiketoiminta oli tappiollista.

– Tavoitteenamme on tehdä liikevaihtoa noin 450 000–500 000 euroa, sanoo Vallinen.

1970-luvun lopussa perustettu Ässä-Rengas muuttui perheyritykseksi, mutta käytännössä yhtiö ei ole uusienkaan omistajien jälkeen kaukana juuristaan.

Antin ja hänen veljensä Heikin setä Risto Vallinen oli toinen yhtiön perustajista. Yhtiö päätyi Risto Vallisen kuoleman jälkeen toiselle perustajalle Reijo Honkalalle, jonka kuoleman jälkeen omistajana oli Honkalan kuolinpesä. Nyt yhtiö on jälleen Vallisten omistuksessa.

Ässä-rengastuotteiden päämarkkina-alue on eteläinen Suomi. Lisäksi yhtiö asentaa ja vaihtaa renkaita Lammilla sijaitsevan tehtaan yhteydessä.

Yrittäjäksi hypännyt Antti Vallinen on huomannut yhden merkittävän eron edelliseen verrattuna.

– Työtunteja ei laske enää samalla tavalla kuin ennen.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic