Kanta-Häme

Renko-Seura toivoo lisää Jaakkoja

Hyvät ehdotukset tulevien vuosien Rengolle ovat tervetulleita. Renko-Seuran puheenjohtajan Antti Leinikan mukaan niitä ryhdyttiin valitsemaan Renko-viikkojen yhteydessä vuonna 2001.
 
– Ehdokkaita tuli etenkin alkuvuosina runsaasti ja tuota alkuperäistä listaa on voitu käyttää viime vuosiin saakka. Nyt lista alkaa olla lopussa ja uusia ehdotuksia toivotaan. Tämän vuoden Jaakon seuran hallitus on jo valinnut. Nimi julkistetaan markkinoiden yhteydessä, sanoo Leinikka.
 
Jaakon ei tarvitse asua Rengossa, eikä Jaakon sukupuolelle tai koulutuksella ei ole merkitystä valinnassa.
 
– Jaakon tulee olla ansioitunut kulttuurissa, liikunnassa tai muuten yhteiskunnallisesti aktiivinen. Ansioituminen edellyttää tietysti kokemusta omalta alaltaan. Valitun ei tarvitse olla Renko-Seuran jäsen. Valituksi voi tulla henkilö, joka on ansioitunut joko kulttuurin tai liikuntatoimen alalla tai on muutoin osoittanut ansioituneisuutta renkolaisten yhteiseksi hyväksi tekemällä työllä. Rengon Jaakoksi voidaan valita myös kesärenkolainen tai paikkakuntaa tunnetuksi tehnyt henkilö.
 
Viime vuonna Rengo Jaakoiksi valittiin Jaakko ja Mikko Rautanen.
 
Hämäläiset ja  evakot kohtaavat
Renko-Seuran alainen Rengon näyttämö tuo tämän kesän Renko-viikolla uuden historiallisen uuden näytelmän, joka ajoittuu sotien jälkeiseen Renkoon. Kulttuurihistorioitsija Merja Isotalon kirjoittamassa näytelmässä Sodan varjosta valoon – tarina kohtaamisesta Rengossa vuonna 1954 ovat esillä karjalaisten evakkojen ja renkolaisten suhteet. Näytelmällä on perinteiset kaksi esityskertaa Renko-viikon aikana.
 
Vaikkei varsinaisesta kesäteatterista voida puhua ainakaan näytelmien määrällä mitattuna, vaatii kaksi esityskertaakin miltei saman työn kuin perinteinen kesäteatteri.
 
– Treenikertoja kertyy parikymmentä, keväällä kerran viikossa kesällä pari kertaa viikossa. Näytelmiin on saatu mukavasti näyttelijöitä, meillä on viitisentoista näyttelijää lapsista eläkeläisiin. Tänä kesänä saamme näyttämölle yhden uuden alle kouluikäisen esiintyjän. Tänä kesänä lapsia ja nuoria on hieman tavallista vähemmän, aika monelle osuivat rippikoulut tälle kesälle. sanoo Liisa Koskelainen.
 
Ryhmä on esittänyt teatteria Renko-viikolla nyt kymmenen vuotta. Ensimmäinen esitys oli Renko-Seuran 50-vuotisjuhlassa vuonna 2004.
 
– Esiintyjät ovat vaihdelleet, mutta ryhmässä on mukana kaksi alkuperäisjäsentä.
 
 
Sodan varjosta valoon – tarina kohtaamisesta Rengossa vuonna 1954 esitetään 20.7 klo 17 ja 21.7 klo 19 Sotkanlinnassa.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic