Kanta-Häme

Renkolaiset haluavat pitää Raitaharjun

– Raitaharjun kohtalo huolestuttaa. 95-vuotias mummoni on asunut täällä toukokuusta lähtien ja tykkää kovasti paikasta ja hoitajista. Itse asun tässä lähellä, joten pääsen helposti katsomaan häntä, Johanna Järvinen kertoi.

Hän ja iso joukko muita renkolaisia osallistuivat torstai-iltana kaupungin järjestämään keskustelutilaisuuteen.

Vs. tilaajajohtaja Eija Leppänen latoi ensin faktat pöytään. Nykyisten suositusten mukaan Rengossa olisi tarve 20 vanhainkotipaikalle, mutta paikkoja on 44, kun yksityisen Ikipihlaja Mariankin paikat otetaan huomioon. Itse Raitaharjussa pitkäaikaisen hoivan paikkoja on 28 ja lyhytaikaisia paikkoja kolme.

Paikkoja on niin paljon, että Renkoon on sijoitettu myös kantakaupunkilaisia, mistä kaupunki on saanut kielteistä palautetta.

Toinen fakta on se, että Raitaharju vaatii remonttia, joka tulisi maksamaan yli neljä miljoonaa euroa. Jos sellaiset rakennuskustannukset pitäisi saada takaisin maksuina tai vuokrina, kellään ei olisi enää varaa asua siellä.

Keskustelua herätti se, tarvitseeko vanhainkotiin tehdä niin kallis remontti, kun kerran asukkaat pitävät tiloja riittävinä nykyäänkin.

Ikäihmisten lautakunnan puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki (kok.) sanoi, että hänenkin mielestään normit ovat tässä turhan tiukkoja, mutta asialle ei ilmeisesti voi mitään.

Eija Leppäsellä ja tilaajapäällikkö Leena Harjulalla oli kuitenkin uutinen. Hämeenlinnan Asunnot oy ja Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiö suunnittelevat nyt yhdessä rivitaloprojektia, joka toisi esteettömiä asuntoja Rengon keskustaan.

Asunnot rakennettaisiin kaupungin omistamalle entisen kunnantalon tontille, jolta nykyiset rakennukset purettaisiin. Yksikerroksisia taloja mahtuisi tontille viisi, ja asuntoja tulisi yhteensä 36.

Talot voitaisiin rakentaa vaiheittain, ja ensi vaiheessa asuntoja tarjottaisiin vanhuksille.

Tämä uusi idea ei keskustelutilaisuudessa herättänyt paljonkaan vastakaikua, sillä ihmiset olivat huolissaan niistä vanhuksista, jotka asuvat Raitaharjussa juuri nyt.

Leppäsen ja Harjulan mukaan heitä voitaisiin sijoittaa Pihlajalinna oy:n omistamaan Ikipihlaja Mariaan sitä mukaa kun sieltä vapautuu paikkoja. Lisäksi Pihlajalinna on harkinnut toimintansa kasvattamista Rengossa.

Muuten nykyisiä raitaharjulaisia sijoitettaisiin kantakaupungin kohteisiin. Tämä suunnitelma ei miellyttänyt kuulijoita.

Henkilökuntaa Raitaharjussa on yhteensä 28, ja myös heidät sijoitettaisiin kantakaupungin kohteisiin.

Ikäihmisten lautakunta käsittelee Raitaharjun kohtaloa kokouksessaan 23. marraskuuta. Mikäli se tekee lopettamispäätöksen, Raitaharju lakkautetaan kuuden kuukauden kuluessa päätöksestä. HäSa

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic