Kanta-Häme

Rento ja reipas vai kulttuurin kehto

Keskustavisio tulee piakkoin kaupunkilaisten kommentoitavaksi.

Visiosta on alustavasti laadittu kaksi versiota. Toinen loisi Hämeenlinnasta kasvuhakuisen rennon ja reippaan pendelöintikaupungin.

Toinen on maltillisempi kasvutavoitteiltaan ja se painottaisi kaupungin ominaisuuksia virkistävänä kulttuurin kehtona.

Visiotyön ohjausryhmä on pitänyt kasvuhakuisempaa vaihtoehtoa parempana. Se sisältää mm. tavoitteen 200 uudesta työpaikasta vuosittain.

Kaupunginhallitus äänesti maanantaina vision hyväksymisestä. Loppujen lopuksi se merkittiin tiedoksi, mikä merkitsee, ettei ehdotuksiin ole vielä sitouduttu.

Toriparkki mukana

Visioon sisältyvään yleissuunnitelmaan on listattu lukuisia toimia, joilla Hämeenlinnan ydinkeskustaa tulisi lähivuosina kehittää. Monet niistä ovat kiistanalaisia kuten torinaluspysäköinti.

Maanalainen pysäköintilaitos pysyy mukana suunnitelmissa edelleen. Tosin mukana ovat myös vaihtoehtoiset suunnitelmat järjestää pysäköintiä Nykyisen kauppakeskus Linnan alle ja linja-autoaseman kortteliin.

Reskasta kilpailu

Suunnitelmissa on nykyisen kauppakeskus Linnan korvaaminen uudisrakennuksella, johon tulisi sekä liike- että asuintilaa. Samalla kortteli kasvaisi sekä ylös että alas.

Sen alle on mahdollista saada 400 pysäköintipaikkaa kahteen kerrokseen. Ylöspäin kaavaillaan kolmea lisäkerrosta.

Ideana on mukana edelleen myös Reskan kattaminen. Korttelin kehittämisestä on tarkoitus järjestää suunnittelukilpailu mahdollisesti jo tänä vuonna.

Hankkeissa on mukana kävelykadun jatkaminen mahdollisesti molempiin suuntiin.

Linja-autoasemalle pohditaan täydennysrakentamista. Matkakeskus ei välttämättä ole nykyisellä linja-autoasemalla, vaan ehkä Palokunnankadun tuntumassa, jolloin se palvelisi niin paikallis- ja kaukoliikennettä.

Asuntorakentaminen matkakeskuksen tuntumaan on kuitenkin ongelmallista meluhaittojen vuoksi.

Tuhansia asukkaita

Keskustaan ja sen tuntumaan on selvitysten mukaan mahdollista sijoittaa asunnot jopa 7 750 asukkaalle.

Tällöin laskuissa ovat mukana Kaurialan uudisrakentaminen, Suomenkasarmi, Engelinranta, asemanseutu, Vekan alue ja Visamäen pelto.

Ydinkeskustan katuja pyritään muuttamaan sopivammiksi kevyelle liikenteelle. Paasikiventien muutos kaupunkibulevardiksi on yhä listoilla

Lisäksi selvitetään useita uusia siltayhteyksiä. Ensimmäisenä niistä lienee Varikonniemen ja keskustan välinen kevyen liikenteen silta. Kantolanniemestä pohditaan siltaa keskustaan tai visamäkeen, mahdollisesti molempiin.

Rannat virkistykseen

Rantoja voisi hyödyntää huomattavasti nykyistä enemmän rakentamalla uimarantoja, venelaitureita ja kahviloita esimerkiksi Linnanpuistoon Verkatehtaalle ja Vaakunan rantaan.

Suunnitelmissa on pysynyt myös Verkatehtaan näyttelypaviljonki.

Keskustavisio on tarkoitus saada valmiiksi tämän vuoden kuluessa.

Sen toteuttaminen vie varmasti kymmeniä vuosia. Todennäköisesti sitä myös päivitetään aikaa myöten. Kaupunginhallitus käsitteli visiota maanantaina, mutta päätöksiä siitä ei vielä ole. (HäSa)