Kanta-Häme

Rento tunnelma ja suunnittelu takaa hyvän joulukuvan

Valokuvaaminen on suositumpaa kuin koskaan.

Lahjapaketeista paljastuu tänäkin jouluna mahdoton määrä harrastelijoille suunnattuja järjestelmäkameroita, perinteisiä pokkareita ja kameralla varustettuja puhelimia. Kuvien määrä ei kuitenkaan takaa laatua.

Valokuva perhejoulusta ei pahemmin mieltä lämmitä, mikäli lopputuloksena on epätarkka ja oudosti rajattu ruutu salamavalossa irvistelevästä ydinperheestä.

Lapset ovat vaikeita kuvattavia

Hämeenlinnalaiselle Maija Partaselle epäonnistuneet kuvat ovat tulleet tutuksi.

Perheen lapsilla Nennalla, 5, ja Nunolla, 3, riittää vauhtia, minkä vuoksi perhehetkien valokuvaaminen ei ole aivan yksinkertaista.

– Hyvin kuvien ottaminen on todella vaikeata, vaikka olen jopa lukenut kameran käyttöohjeen. Meillä on peruspokkari, mutta se on liian hidas. Usein kameran räpsähtäessä tilanne meni jo, Partanen kertoo.

Vaikeimpia Partasen mielestä ovat juuri joulukuvat, sillä kuvaa ottaessa luonnonvaloa ei yleensä ole ja lapset ovat päivän tapahtumista hepulissa.

Tavoittele tarpeeksi hyvää

Hämeen Sanomat kokosi ammattilaisten yksinkertaiset vinkit, joilla perhepotretin pitäisi onnistua. Kuvaaminen ei välttämättä vaadi teknistä taituruutta.

Ykkössääntö on yksinkertainen, kuvasit sitten kameralla tai kännykällä: Täysin virheetöntä ruutua on turha tavoitella. Tärkeintä on saavuttaa kuvaan hyvä ja aito tunnelma. Kannattaa kuvata rauhallisia tilanteita, ei väkinäisiä poseerauksia.

Yleisin tekninen virhe kotikuvaajilla laitteesta riippumatta on käyttää aina salamaa, sillä usein se tappaa tunnelman ja vie kuvasta luonnolliset sävyt. Kokeile valaista kohde muulla valolla, vaikkapa lukulampulla.

Kohdetta kannattaa kuvata eri etäisyyksiltä. Jos kuva on suttuinen tai kohde alivalottuu, vie zoomaamisen sijaan kamera lähemmäs kohdetta. Jos käytät suoraan kohteeseen osoittavaa salamaa, liian läheltä kuvatessa kohde usein ylivalottuu.

Edullisienkin pokkareiden asetuksia säätämällä voi tehdä taidetta. Mikäli intoa riittää, myös kännykkäkameralla kuvatessa voi yleensä kikkailla manuaaliasetuksilla.

Kuvat talteen koneelle vai kirjaksi?

Kuvia ei kannata säilyttää vain kamerassa. Pyri siirtämään ja arkistoimaan kuvat tietokoneelle säännöllisesti. Kaikkia otoksia ei välttämättä tarvitse säästää, usein yksi hyvä kuva tietystä tilanteesta riittää.

Kuvat voi myös teettää perinteisiksi paperikuviksi tai niistä voi teettää valokuvakirjan netissä tai valokuvaamossa.

Älä pakkaa kuvia liian pieniksi, sillä kuvia teettäessä ratkaisee alkuperäisen kuvatiedoston koko ja laatu. Kuvakirjassa merkitystä on myös paperin laadulla.

– Netistä saa pehmeäkantisia kirjoja edullisimmillaan jopa kympillä. Aika usein asiakkaat tulevat sitten meille ihmettelemään, miksi kuvat näyttävät niin huonoilta, Marko Tammela Hämeenlinnan Kuvapalvelusta kertoo. (HäSa)

Lähteet: Hämeen Sanomien valokuvaaja Markku Tanni ja Marko Tammela/ Hämeenlinnan Kuvapalvelu.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic