Kanta-Häme

Rentoutumisen taitoa voi treenata

Tuntuuko joskus siltä, että arki on kuin yrittäisi ohjata elefanttia, mutta luontokappale rynnistää oman mielensä mukaan? Tässä tapauksessa elefantti on metafora alitajunnalle eli tiedostamattomalle mielelle.

Alitajunnankin voi ottaa haltuun rentoutumisen eri menetelmillä.

– Jos tietoisen mielen nopeus olisi 50 bittiä sekunnissa, liikkuisi data tiedostamattomassa mielessä samassa ajassa 300 miljoonan bitin verran. Nämä ovat tietenkin vain vertailukuvia, mentaali- ja rentoutusvalmentaja Jouko Mikkola valaisee.

Pelkkä ajatuskin rentoutumisesta voi olla työn ja tuskan takana suorituskeskeisessä yhteiskunnassa, jossa tämän päivän suunnitelmat muuttuvat jo huomenna.

Rentoutuminen on taito, jota voi harjoitella, Mikkola muistuttaa.

– Maailma menee niin nopeasti eteenpäin, että meidän olisi hyvä pysähtyä hetkeksi päivittäin. Rentoutus on halvin tapa palautua, käytännössä se ei maksa mitään.

Rentoutumisen harjoitteluun tarvitaan kuitenkin työkaluja. Suuntauksia on kolme, joita Mikkola ei laita paremmuusjärjestykseen.

– Keho-mieli-harjoittelussa mieli rentoutuu, kun keho rentoutetaan ensin. Mindfulness on hyvin tuotteistettu tietoinen mielenrauhoittaminen ja meditaatio on oma lukunsa. Näitä on tehty iät ja ajat.

Mikkola suosii keho–mieli-menetelmää. Sen verran, että hän on kehittänyt siitä mobiilisovelluksen, jonka avulla rentoutumista voi harjoitella kuka tahansa.

Mindfulness- ja meditaatioharjoituksia on netissä pilvin pimein, mutta keho-mieli-sovelluksiin Mikkola ei törmännyt lainkaan. Löytyi markkinarako.

– Se on tarkoitettu meidän kaltaisille tavallisille taatelintallaajille. Harjoitteiden kestot vaihtelevat kolmesta yli kymmeneen minuuttiin ja niissä käytetään erilaisia rentoutumistekniikoita.

Älypuhelin ei ihan ensimmäisenä tule mieleen, kun puhutaan rentoutumista edesauttavista apuvälineistä.

– Siihen on tultu, että ihmiset somettavat lähes taukoamatta. Rentoutussovelluksessa laitetaan napit korviin ja kuunnellaan harjoitusohjeita.

Relaxation Coach -nimestä voi päätellä, että sovellus on englanninkielinen. Tällä hetkellä se on saatavissa kolmella eurolla vain Applen käyttöjärjestelmiin, mutta tulossa on myös Android-versio.

– Kun softa on saatu lanseerattua, tehdään siitä myös, suomen-, ruotsin-, ja saksan-, tai espanjankielinen versio.

Mikkola on kokenut rentoutusvalmentaja, jonka apua ovat saaneet niin urheiluseurat kuin yrityksetkin.

Mikkolan mentaalivalmennuksessa ovat olleet esimerkiksi HPK-naisten lentopallojoukkue ja käsipalloremmi Riihimäen Cocks.

Sovelluksen kehittämiseen hän on saanut apua Aatos Medialta ja Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijoilta. HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic