Kanta-Häme

Reseptilääkkeiden hinnat romahtaneet vuosikymmenessä

Suomalaiset maksoivat reseptilääkkeistä viime vuoden lopussa lähes viidenneksen vähemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin.
Aihekuva: Sara Aaltio, arkisto

Tilastokeskuksen mukaan reseptilääkkeiden kuluttajahinnat eli lääkkeistä maksetut omavastuut laskivat liki 18 prosenttia tammikuusta 2010 joulukuuhun 2019.

Itsehoitolääkkeiden hinnat nousivat 4,4 prosenttia, mikä oli selvästi kuluttajahintaindeksin nousua vähemmän. Kuluttajahinnat nousivat viime vuosikymmenellä keskimäärin 14,3 prosenttia.

Reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat olleet laskussa jo vuodesta 2009, jolloin lääkkeiden viitehintajärjestelmä otettiin käyttöön.

Reseptilääkkeiden kuluttajahinnoissa näkyy viime vuosina voimakasta kalenterivuoden sisäistä vaihtelua, mutta laskeva trendi on jatkunut.

– Alkuvuoden nousu johtuu lääkekorvauksissa vuoden 2016 alussa käyttöön otetusta alkuomavastuusta. Kela maksaa lääkekorvauksia vasta sen jälkeen, kun asiakas on ensin itse maksanut 50 euroa korvattavista reseptilääkkeistään vuoden alusta lukien, kertoo talousasiantuntija Monna Apajalahti-Markkula Apteekkariliitosta.

Apteekki ei hinnoittele lääkkeitä

Tilastokeskus kerää lääkkeiden hinnat kuluttajahintaindeksin laskentaan keskitetystä tietokannasta, johon on tallennettu kaikki Suomen apteekeissa myydyt resepti- ja itsehoitolääkkeet.

Lääkkeissä tukkuhinnan eli apteekin ostohinnan päättää lääkeyritys, ja se on kaikille apteekeille sama.

Apteekki ei voi itse hinnoitella lääkkeitä, vaan lääkkeen vähittäishinta apteekissa on laskettava tukkuhinnasta valtioneuvoston lääketaksa-asetuksen mukaisesti.

Lääkkeiden hinnat ovat siksi kaikissa apteekeissa, apteekkien palvelupisteissä ja suomalaisissa verkkoapteekeissa samat.

 

Lue myös: Oriola halusi salata viimeiseen asti raportin, jossa kerrotaan useista kriittisistä Suomen lääkejakelua vaarantaneista puutteista (22.1.2020)

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic