Kanta-Häme

Reska kesäkuntoon ennen juhannusta

Keskustan pian 30-vuotiasta kävelykatua uudistetaan tänä kesänä. Osa Reskan ulkokalusteista on saanut jo uutta ilmettä. Valotolpat ja suihkulähteen viereiset penkit ovat saaneet pintaansa oranssia, keltaista, sinistä, vihreää tai punaista maalia.

Lisäksi valojen tekniikka on uusittu. Vanhat katulamput on vaihdettu led-valoihin. Torin päästä kävelykadulta on kaadettu vanhat puut liiketilojen läheltä.

Kaadettujen puiden tilalle tulee kehikot, joiden juureen istutetaan köynnöskasveja. Reskalle tulee myös lisää värikkäitä kalusteita, joita voidaan siirrellä erilaisiin muodostelmiin.

 

Viherkasveja kukkapenkeissä tai perinteisissä jättiruukuissaan ei ole toistaiseksi näkynyt lämpimästä keväästä huolimatta. Hämeenlinnan kaupungin vihersuunnittelija Susanna Lappalainen kertoo, että vehreyttä on kuitenkin tarkoitus nähdä Reskalla kahden viikon sisään.

– Kasvit ovat jo saapuneet kaupungille ja käsittääkseni siirtotyöt on jo aloitettu, Lappalainen toteaa.

Lappalaisen mukaan aikaista kesäkautta ei pystytty ennakoinaan, sillä tämän kesän kasvit tilattiin taimistoilta jo viime vuonna.

– Kasvit kasvatetaan meille tilauksesta tietyn aikataulun mukaan. Tänä vuonna kevät alkoi lämmön takia tuntua nopeammin kesältä, mutta normaalisti kesäkuun alussa saattaa olla vielä yöpakkasia, joten kasveja ei kannata tätä aikaisemmin istuttaa, Lappalainen toteaa.

 

Reskan uudistuksen hinnaksi arvioitiin keväällä noin 40 000 euroa. Lappalainen kertoo, ettei muista tarkkaan miten hinta-arvio on muodostunut erilaisten elementtien suhteen. Suurin osa kustannuksista tulee kuitenkin rakenteiden muutoksesta, kuten esimerkiksi valaistuksen muutostöistä.

Valotolppien lisäksi myös kävelykatua ylhäältä valaisevat vaijereihin kiinnitetyt valot uusitaan tämän vuoden aikana.

Kaupungin sähköasiantuntija Tomi Löfin mukaan aikataulusta ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta hän arvioi, että työt käynnistyvät loppukesästä lomakauden helpottaessa.

Valmistuneet pylväät valaisevat kävelykatua jo nyt illan hämärtyessä.

Suurimuotoisempia saneerauksia Reskalle ei voida suunnitella ennen korttelin kaavoituksen valmistumista.

– Tulevat muutokset riippuvat täysin tulevan kaavan luonteesta. Vasta sen jälkeen pystymme katsomaan tilannetta uudestaan. Nämäkin korjaukset voivat olla hyvin väliaikaisia ratkaisuja, Susanna Lappalainen toteaa.

Ykköskorttelin kaavoituksen on arvioitu valmistuvan noin vuoden 2019 loppupuolella. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic