Kanta-Häme

Reska muuttuu rajusti ensi vuonna

Hämeenlinnan ydinkeskustasta vapautuu arviolta reilut 9 000 neliötä liiketilaa, kun lukuisat myymälät siirtyvät kävelykatu Reskalta ja sen lähistöltä kauppakeskus Goodmaniin ensi syksynä. Kauppakeskus Linna tyhjenee käytännössä lähes kokonaan lukuun ottamatta torin puoleista päätyä, jossa toimii muun muassa lääkärikeskus Linnan Klinikka.
 
Lähtijöiden joukossa ovat muun muassa Sokos, Dressman, H&M, Seppälä ja Kappahl.Kadun toiselta puolelta paikkaa vaihtavat muun muassa RAY, Elisa ja Kultakeskus.
 
– Emme tietenkään vielä tiedä, kuinka moni liike aikoo jatkaa toimintaa myös Linnassa, Hämeenlinnan kaupunkikeskustayhdistyksen kaupallisen tiimin puheenjohtaja Heikki Pakkanen sanoo.
 
Maalaisjärjellä voi kuitenkin päätellä, että vain harvalla yrityksellä on mahdollisuus pitää kahta näin lähekkäistä liikettä Hämeenlinnan keskustassa.
 
Tyhjää tilaa on siis tulossa yllin kyllin.
 
Siirtyjiä enemmän …kuin uusia liikkeitä
Kehittämiskeskus Häme oy:n yrityspalvelujohtaja Ari Räsänen myöntää, että tilanne on vähintäänkin haastava, kun keskustan suurimmat liikkeet vaihtavat paikkaa ja tuhansia neliöitä liiketilaa vapautuu.
 
– Onneksi siirtyjiä ja täytettävää ei kuitenkaan ole niin paljon kuin esimerkiksi Hyvinkään ja Riihimäen kauppakeskuksissa oli, hän sanoo.
 
Esimerkiksi Hyvinkään Villaan sijoittui 200 yritystä. Hämeenlinnan Goodmaniin tulee ”vain” 70 liikettä. 
 
Kokonaan uusia liikkeitä on tämänhetkisen tiedon mukaan viitisentoista. Paljon enemmän on niitä, jotka muuttavat muualta Hämeenlinnasta tai perustavat uuden toimipisteen entisen lisäksi.
 
Kolmen Sokoksen …verran tilaa
Jo entuudestaan Hämeenlinnan keskustassa on viitisen tuhatta neliötä vapaata liiketilaa. Tilanne ei ole Räsäsen mielestä hälyttävä, vaikka tyhjillään on jo nyt enemmän myymälätilaa kuin kaupan sisäiseen liikkumavaraan tarvittava ”normaali rotaatio” vaatisi. Jatkuvasti joku liike vaihtaa kadulta toiselle. 
 
Kun mukaan lasketaan kauppakeskus Goodmaniin siirtyviltä liikkeiltä vapautuva tila, vuokrattavaa on jo niin paljon, että siihen mahtuisi kolme nykyisen Sokoksen kokoista kiinteistöä.
 
– Epäilemättä ensi vuoden loka-marraskuussa tulee jonkinlainen notkahdus, Räsänen sanoo.
 
Uusia vuokralaisia …kalastellaan
Myös eläkevakuutusyhtiö Veritaksen kiinteistöjohtaja Peter Karlsson sanoo, että kauppakeskus Goodmanin valmistuminen ”aiheuttaa liiketilojen ylitarjontaa” Hämeenlinnassa.
 
Veritas omistaa Kauppakeskus Linnasta Kasarmikadun puoleisen päädyn, joka valmistui vuonna 1970 Centrumin tavarataloksi.
 
Karlssonin mukaan Veritas etsii koko ajan uusia vuokralaisia ja on jo keskustellut useiden sellaisten yritysten kanssa, jotka eivät ole menossa katteelle. Hänen mukaansa ketjut ovat kuitenkin tällä hetkellä Suomessa nihkeitä perustamaan uusia toimipaikkoja, sillä kansalaisten kulutus on vähäistä ja kasvu pientä.
 
Yksittäisten vuokraneuvottelujen lisäksi Karsson tutkailee muiden kiinteistönomistajien kanssa, miten kauppakeskusta saisi kehitettyä kokonaisuutena.
 
Entisen Sokoksen talon pääomistaja on ulkomainen kiinteistösijoitusyhtiö, jonka vuokraustoiminnasta vastaa suomalainen Sponda. Torinpuoleisen päädyn omistaa hämeenlinnalainen Seppo Vekka.
 
Linna kaipaisi …remonttia
Kauppakeskus Linna kaipaisi Peter Karlssonin mukaan remonttia. Juuri nyt ainakaan Veritas ei aio kuitenkaan tehdä mitään.
 
– Katsotaan ensin tämä iso kuvio loppuun, hän sanoo.
 
Monet hämeenlinnalaiset ovat ehdottaneet, että remontin sijasta vanhat tavaratalokiinteistöt joutaisi purkaa pois ja rakentaa tilalle vaikkapa asuinkerrostaloja. 
 
– Sekin on viimeinen vaihtoehto, mutta ei päällimmäisenä mielessä, Karlsson sanoo.  (HäSa)