Kanta-Häme

Reskalle tulee pian vipinää: Bisnesparkki ja Kauppakeskus Linnan näyttävä taidetäky aukeavat samaan aikaan

Kävelykadulla vastapäätä toisiaan sijaitsevat entiset kauppakeskukset, Optelli ja Linna, saavat tammikuussa aivan uudenlaista käyttöä. Kaupunki on päättänyt tähän mennessä 37000 euron rahoituksesta Upeart Festivalin taideprojektille.
Kauppakeskus Optellin tiiloihin on remontoitu isot toimitilat Parkki Business Parkille. Se alkaa palvella yrittäjiä ja yrityksiä jo tässä kuussa. Kuva: Pekka Rautiainen
Kauppakeskus Optellin tiiloihin remontoitu Parkki Business Park yhdisti useita keskustan vertailussa mukana olleita liiketiloja. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Kävelykatu Reskalle tulee pian aivan uudenlaista meininkiä, kun tammikuun lopussa avautuvat entiseen Kauppakeskus Linnaan tehtävä iso taideprojekti ja sitä vastapäätä Osuuspankin omistamiin tiloihin Parkki Business Park.

Hämeenlinnan vs. sivistys- ja hyvinvointijohtaja Mika Mäkelä päätti ennen joulua ostaa taideprojektin hankinnan Perfect Circle oy:ltä 23 000 eurolla.

Jo viime syyskuussa kaupunginhallitus osoitti 14 000 euroa Upeart ry:n ja kaupungin kumppanuussopimukseen, projektin ensimmäisen vaiheen toteuttamiseen.

Kaupungin päätöksissä katsotaan, että taidehanke lisää Hämeenlinnan vetovoimaa, ”tuottaa valtakunnallisesti merkittävää medianäkyvyyttä” ja vilkastuttaa keskustaa.

Myös Mäkelä katsoo viranhaltijapäätöksessään projektin tukevan merkittävästi kävelykadun ”uudelleen vahvistuvaa roolia”, kun myös Business Park avautuu.

Parkki avautuu hiljalleen, mutta avajaisia juhlitaan vasta huhtikuussa

Kun Parkki-hankkeesta tiedotettiin alkusyksystä, puhuttiin vielä sen avaamisesta maaliskuussa. Toiminta alkaa kuitenkin hiljalleen jo tammikuussa.

Entisten kauppatilojen miljoonaremontti on viimeistelyä vaille valmis. Avajaiset järjestetään vasta huhtikuun alussa.

– Halusimme ottaa varman päälle, sanoo kaupungin elinkeinoyhtiön Linnan Kehityksen toimitusjohtaja Kari Saarinen.

– On hyvä, että toiminta on ensin ehtinyt lähteä kunnolla käyntiin ja että Parkkiin siirtyvillä julkisen puolen instituutioillakin on selvillä, millä tavalla ja millä työvoimalla ne alkavat uusia tiloja hyödyntää,

Kaupungin nettisivuilla Parkin kuvataan yhdistävän yrityskentän toimijoita nykyaikaisella toimitilakokonaisuudella, johon kuuluu myös ”uusi tapa toimia saman katon alla”. Ainutlaatuiseksi Suomessa Parkin katsotaan tekevän sen, että osallistujia tulee sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta.

Business Parkin suurin yhtenäinen tila tulee entiseen Osuuspankin pankkisaliin, jossa on myös toiminut kahviloita. Kuva: Pekka Rautiainen

Myös Linnan Kehitys oy muuttaa Reskalle

Saarinen kertoo, että ainakin muutama instituutio ottaa pysyvään käyttöönsä huoneita.

– Suurin osa tulijoista on kuitenkin liikkuvaa väkeä, joilla on oikeus tehdä siellä töitä ja järjestää erilaisia tilaisuuksia.

Saarisen mukaan yrittäjä hyötyy yhteisistä tiloista esimerkiksi siten, että yritysten on mahdollista sopia Parkkiin tapaamisia siellä toimivien eri tahojen kanssa, kuten Linnan Kehityksen, kaupungin, oppilaitosten, yrittäjäjärjestöjen ja te-keskuksen kanssa.

Myös Linnan Kehitys itse muuttaa tammikuun lopulla Visamäestä Reskalle, ihan Parkin viereen Osuuspankin vuokralaiseksi.

– Visamäessä oli omat hyvät puolensa kuten Hamkin läheisyys, mutta olemme tyytyväisiä, että saamme nyt keskeisemmän sijainnin ja pääsemme hyödyntämään Parkkiakin, Saarinen sanoo.

Elinkeinoyhtiössä on tällä hetkellä 23 työntekijää.

Maksutta yleisölle taidetta tarjoava hanke on kasvanut

Suomen suurimmaksi julkisen tilan taidetapahtumaksi itseään kutsuvaan Upeart Festivaliin liittyvää taidetta piti yleisön päästä ihailemaan entisessä kauppakeskus Linnassa jo loppusyksystä.

Hämeenlinnan kulttuuripäällikön Janne Niemisen mukaan aloitus siirrettiin tämän vuoden alkuun, kun toteutuksesta tuli uusia ideoita.

– Saimme kiinnostavampaa ja tiiviimpää sisältöä. Alun perin ei ollut tarkoitus tehdä ensi kesälle mitään, mutta nyt sinnekin on suunniteltu iso juttu, Nieminen sanoo.

Yleisö pääsee nauttimaan taiteesta ilmaiseksi. Sisällöstä Nieminen ei voi kertoa, koska taiteen kuratoi eli kokoaa ja järjestää Upeart ry.

Tiukasti tiedottamisen näpeissään pitävä Upeart kertoo Hämeen Sanomille vain sen, että hanke on kasvanut alkuperäistä suunnitelmaa laajemmaksi. Vasta myöhemmin tammikuussa Upeart tiedottaa millaista taidetta on luvassa ja keneltä, kauanko teoksia pidetään esillä ja kuinka ne näkyvät ulospäin, nykyisellään ankealle kävelykadulle.

Entisessä kauppakeskus Linnassa on tehty taideprojektia valmistelevia töitä jo noin kuukauden, vaikka ulkopuolelta keskus näyttää yhä hiljaiselta. Taideteosten kanssa päästään askaroimaan ensi viikolla. Kuva: Pekka Rautiainen

Luvassa ainakin näyttäviä installaatioita

Taidehankkeen ensimmäisen vaiheen Upeartille toteuttaa helsinkiläinen Perfect Circle oy.

Se vastaa muun muassa tilojen teknisestä suunnittelusta, taiteilijoiden ja työntekijöiden palkanmaksusta sekä laitteiden ja materiaalien hankinnasta.

– Me hankimme tarvittavat osaajat avustamaan taiteilijoita, kun tiloihin rakennetaan suuria installaatioita, kertoo toimitusjohtaja Olli Kulkki.

Installaatio on tilaan rakennettu taideteos, joka voi koostua esineistä, näyttelyrakenteista, valosta, äänestä ja videoprojisoinneista.

Entinen kauppakeskus muuttuu taiteen tiloiksi vaiheittain. Tammikuussa avautuvat katutason tilat ja kesäksi entisen Sokoksen toinen kerros.

Katutason alapuolista kerrosta ei voidakaan ottaa käyttöön, koska siellä oli ehditty purkaa sähköasennuksia.

Käytöstä jo poistetun kiinteistön valmistelu uuteen väliaikaiseen yleisökäyttöön ei ole ollut läpihuutojuttu. On tarvittu esimerkiksi erinäisiä viranomaislausuntoja ja paloturvallisuuteen liittyviä päivityksiä.HäSa

Lue myös: Murheenkryyni, entinen kauppakeskus Linna muuttuu ensi syksyyn asti taiteen kehdoksi (20.9.2019 )

Lue myös: Kävelykatu Reskalle yrityskenttää yhdistävä toimitila Parkki (4.9.2019)

Business Parkiin sovittu jo yli kaksikymmentä tapahtumaa

Parkki Business Parkin viralliseksi avajaispäiväksi on varmistunut 2. huhtikuuta. Tilat sijaitsevat Raatihuoneenkadulla Osuuspankin omistaman talon ala- ja katukerroksessa.

Parkkiin tulee tiloja paitsi yrityksille ja yrittäjille myös sellaisille julkisen sektorin toimijoille, joiden kanssa yrityselämä on tekemisissä. Varmoja tulijoita ovat ainakin Hämeen ammattikorkeakoulu, Koulutuskeskus Tavastia, Hämeen Yrittäjät, Hämeen kauppakamari ja huhtikuun alussa muuttava Hämeen Uusyrityskeskus.

Linnan Kehityksen lisäksi toimitiloja vuokraa eteenpäin ja yhteistyömuotoja tarjoaa yritysyhteisö Crazy Town, joka muuttaa Verkatehtaalta Parkkiin.

Tavoitteena on tehdä tänä vuonna sopimus 50 yrityksen kanssa.

Parkin tapahtumakalenterissa on jo yli kaksikymmentä tapahtumaa.

Ensimmäinen tapahtuma kysyy ”Etsitkö vaihtoehtoa pendelöinnille ja etätyöskentelylle?” ja kutsuu tutustumaan ja työskentelemään päiväksi Parkkiin 29. tammikuuta.

Neljästi vuodessa Parkissa järjestetään puoli päivää kestävä valmennus Linkroom-toimintaan osallistuville liiketoimintansa kehittäjille.

Syksyllä käynnistynyt HML Open City Challengen voittajan raati valitsee Parkissa 31. tammikuuta.

Parkin myyntiteemaiset aamukahvit nautitaan neljä kertaa vuodessa eri aiheita käsittelevien puheenvuorojen äärellä.

Digitaitojaan yrittäjä voi petrata 19. maaliskuuta Googlen ja Suomen Yrittäjien maksuttomassa koulutuksessa.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic