Kanta-Häme

Reskan jalankulkumittari tikitti ennätystahtiin – "Kultajuhlissa saattoi olla yli 8000 ihmistä"

Kuva HPK:n mestaruusjuhlista 2006, joissa esiintynyt Sakari Kuosmanen arvioi olleen vähintään 10 000 katsojaa. Kuva: Terho Aalto.

Arviot SM-liigan finaalipeliä ja kultajuhlaa Hämeenlinnan torilla seuranneiden yleisön määristä heittävät paljon. Hämeen poliisi arvioi, että lauantaina torilla HPK:n finaalipeliä katseli noin tuhat henkeä. Joidenkin arvioiden mukaan väkeä oli noin 4000 henkeä.

Mihin poliisin esittämä arvio yleisömäärästä perustuu, komisario Tarja Lindstedt Hämeen poliisista?

– Siihen, mitä paikan päällä partiot ovat ihmismassaa katselleet ja arvioineet. Ei meillä yksittäistä lukumäärälaskentaa ole ollut.

Minkälainen virhemarginaali arviossa on?

– Se voi olla ihan mikä vaan. Se on arvioijan silmissä, kuinka paljon arvioi siellä ihmisiä olevan.

Miten kommentoisit kaupungin arviota, joka oli 3000 henkeä enemmän?

En osaa sanoa, miten arviot näin paljon voivat mennä pieleen. Meillä arvio perustuu varmastikin vain toriaukeamaan. Mitä on ollut muualla alueella, Kirkkopuistossa ja ravintoloissa ja mihin kaupungin arvio ulottuu, en osaa sanoa.

Entä poliisin esittämä sunnuntain väkimäärän arvio, onko 3000 miten lähellä totuutta?

– Se on, voisi sanoa, hatusta vedetty arvio.

Mihin kaupungin yleisömääräarviot perustuvat, Hämeenlinnan kulttuuripäällikkö Janne Nieminen?

– En ole koskaan ollut järjestämässä tapahtumaa (Hämeenlinnan) torilla. Tutussa paikassa kävellessä ihmisjoukossa tulee käsitys, miten tiivistä siellä on. Joku, joka oli aiemmin torilla järjestänyt tapahtumia, heitti tämän 4000 henkeä.

– Väkimäärän arvioiminen on todella hankalaa. Kaikkihan eivät katsoneet koko peliä. Väkeä tuli ja meni. Kalamarkkinan kojut haittasivat siinä, ettei mistään saanut yhtenäistä kuvaa.

– Useammasta tuhannesta kuitenkin puhutaan, kun väkeä oli kirkolle asti. Tuhat kuulostaa minusta alakanttiin, mikä kokemus minulla on yleisömääristä.

Olet ollut Pori Jazzin toimitusjohtaja ja sinulla on tuntumaa suurista yleisömääristä?

– Tuttuun paikkaan tulee tuntuma. Sen tietää yleisössä kävellessä, missä kohtaa tulevat väljät kohdat. Ne kertovat onko 15 000 vai 20 000 henkeä. Torista minulla ei ole näppituntumaa, mutta kyllä siellä tuhansia kaupunkilaisia oli ja kaikilla hyvä fiilis, hyvästä syystä.

Poliisin tulee arvioida väkimäärä yleisötapahtumien turvallisuusselvitystä varten. Yhtä järjestysmiestä kohden saa olla 100 henkeä. Tätä suhdetta voidaan nostaa tai laskea tapahtuman luonteen vuoksi. Tarja Lindstedt kertoo, että lauantain kisakatsomon luonteen vuoksi päädyttiin viiden järjestysmiehen käyttöön. Ravintoloilla oli omat järjestysmiehensä.

 

Kultajuhlien houkuttelema väkimäärä ja suuret poikkeamat arvioissa herättivät keskustelua somessa ja eri toimijoiden välillä maanantaina.

Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistyksen palvelupäällikkö Sari Hagemeier kertoo, että Reskalle sijoitettu laskuri tikitti koko viikonlopun poikkeukselliseen tahtiin.

– Lauantaina Reskalla oli jalankulkijoita mittarin mukaan noin 6300, mikä on yli tuplasti normaalia lauantaita enemmän. Sunnuntaina mittari näyttää 5700 jalankulkijaa, kun tavallisesti sunnuntain luku on alle 2000.

Läheskään kaikki torille lauantaina tai sunnuntaina tulleet eivät saapuneet paikalle Reskan kautta. Mittarin luku on vain suuntaa-antava, sillä siihen kirjautuvat niin torin suuntaan kuin sieltä pois kävelevätkin.

 

Hagemeier arvioi, että lauantaina torilla oli peliä katsomassa tai myöhemmin illalla kultaa juhlimassa parhaimmillaan noin 6300 henkilöä. Sunnuntain virallisissa kultajuhlissa hän arvioi olleen väkeä jopa 8000 henkilöä.

– Perustan arvioni torin pinta-alaan ja siihen, että olemme joskus laskeneet ilmakuvista, miten paljon Sibeliusfantasiassa on ollut yleisöä.

Hagemeier huomauttaa, että väkimäärän arvioiminen on todella hankalaa.

Myös kisastudion ja myöhempien kultajuhlien kansansuosion ennakkoarvioissa oli suuria eroja eri tahoilla.

– Esimerkiksi poliisi ei nähnyt tarvetta Hallituskadun sulkemiselle, mutta sain siihen onneksi molemmille päiville luvan kahden tunnin varoitusajalla.

Viikonloppuna torilla järjestettiin myös Kalamarkkinat, jotka joutuivat väistymään Raatihuoneenkadun puoleiseen laitaan lauantain kisakatsomoa ja sunnuntain kultajuhlia. Vaikka pikavauhtia järjestetyistä kansanjuhlista seurasi poikkeusjärjestelyjä, oli väenpaljous Hagemeierin mukaan lopulta hyvä asia kauppiaille.

– Ainakin yksi kauppias myi muikkuja lähes aamukolmeen asti sunnuntain puolella. Sunnuntaina markkinat jouduttiin sulkemaan hieman aiottua aiemmin, sillä muuten myyjät autoineen olisivat jääneet saarroksiin väenpaljouden keskelle. HäSa

 

Oman arviosi väkimäärästä voit yrittää tehdä vaikkapa näistä, heti mestaruuden ratkeamisen jälkeen ja yöllä kultajoukkueen Hämeenlinnaan saavuttua kuvatuista videoista.

 

Juttu jatkuu videoiden jälkeen.

Videon kuvaus: Tommi Uusi-Kilponen, editointi Lauri Seppänen

 

Kuvaus ja editointi: Juho Peltoniemi

 

Lue myös: Yölliset mestaruusjuhlat sujuivat siivosti – Yleisömäärä on arvoitus, mutta vain muutama päätyi putkaan selviämään

 

Juttua ja otsikkoa päivitetty 7.5. klo 10.40: Lisätty Kaupunkikeskustayhdistyksen osuus ja videot kultajuhlista.

Päivän lehti

24.1.2020