Kanta-Häme

Reskan mainostelineille saattaa tulla lähtö

Hämeenlinna on seuraamassa Tampereen esimerkkiä puuttumalla mainostaulujen irtotelineisiin eli ns. A-tauluihin Reskalla. Tampere on kieltänyt A-ständit kaupungin keskustassa Hämeenkadulla.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) päätti joulukuussa, että Tampereella on oikeus kieltää Hämeenkadulle aseteltavat mainostelineet.

Lupa-arkkitehti Tarja Niemenlehto Hämeenlinnan kaupungilta kertoo, että Reskan A-ständit otetaan esille kaupunkikuvatyöryhmän kokouksessa. Vahva vaihtoehto on, että taulut kielletään kävelykadulla kokonaan. KHO:n Tamperetta koskeva päätös toimii asiassa pontimena.

– Villit mainokset eivät ole edukseen kaupunkikuvallisesti, ja ne ovat myös vaaraksi esimerkiksi näkövammaisille. Mainostaminen on tietysti elinehto liiketoiminnalle, mutta se pitää hoitaa muulla tavoin.

Kukaan ei valvo

Reskan mainosviidakko ei ole ollut kenenkään valvonnassa. Hämeenlinnan rakennusvalvontatoimiston ulkomainontaa koskeva ohjeisto vuodelta 2007 määrää selvästi, ettei irrallisia jalkakäytävämainoksia saa sijoittaa katualueelle.

Lupa-arkkitehti on muutaman kerran huomauttanut liikkeenharjoittajia siirtämään mainokset liiketilansa läheisyyteen, mutta mainokset ovat pian palanneet luvattomille paikoille.

Muuten näitä mainoksia voi sijoittaa yhden kappaleen katutason liikettä kohti, kuitenkin ainoastaan liikkeen tai toimipaikan välittömään läheisyyteen. Mainosteline saa ulottua liikerakennuksen seinästä enintään 60 sentin etäisyydelle tai enintään rappukivilinjaan.

Ohjeiston mukaan ulkomainos edellyttää toimenpidelupaa. Mainoksen sijoittamiselle vaaditaan kaupungin lupaa ja sijoittamispaikasta kaupungin kanssa tehtävää vuokrasopimusta. Reskan tapauksessa kaupunkia on edustanut Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys, joka hallinnoi toria ja kävelykatua.

Käytännössä vuokraa A-ständeistä ei ole peritty, eikä sopimuksia tehty.

– Sinä aikana (kaksi vuotta) kun olen ollut töissä täällä, ei yhtään toimenpidelupaa ole tullut. Tietokoneelta ei löydy tiedostoja, jotka viittaisivat siihen, että sopimuksia olisi tehty tai telineiden paikoista peritty vuokraa, sanoo Sari Hagemeier Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistyksen toimistolta.

Myös lupa-arkkitehti Niemenlehto kertoo, ettei toimenpidelupia ole pyydetty, eikä vuokria maksettu.

Periaatteessa luvattomista mainoksista voitaisiin periä satojen eurojen suuruinen rangaistusmaksu. Yhtään tällaista maksua ei ole koskaan peritty.

Käytäntö jatkunut vuosia

Reskan A-ständit ovat herättäneet keskustelua jo vuosien ajan. Vuonna 2006 silloinen kaupunginarkkitehti Kaija Ojanen sanoi Hämeen Sanomien haastattelussa, että kaupunki aikoo kieltää irralliset mainostelineet kävelykadulta kokonaan. Toistaiseksi ei ole tapahtunut mitään.

Kaupunkikeskustayhdistyksen hallituksen jäsen Kaarlo Purhonen toimi yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana 2007, kun pelisääntöjä sorvattiin. Hän oli mukana neuvotteluissa. Hän katsoo, että nykyisen kaltainen villi käytäntö on yksiselitteisesti kielletty.

– Kauppiaat kuitenkin katsovat oikeudekseen, että niitä voidaan siellä pitää. Kyltit ovat levinneet kulovalkean tavoin. Yhdellä firmalla saattaa olla niitä kaksikin peräkkäin. En minä niitä voi käydä siellä keräilemässä pois.

Sama ongelma on jatkunut hänen mukaansa vuodesta toiseen.

– Ohjeisto on käyty läpi yrittäjien kanssa, mutta se ei ole johtanut mihinkään käytännön toimenpiteisiin.

Lupa-arkkitehti Tarja Niemenlehto lupaa, että käytäntöön on tulossa muutoksia.

– Ohjeistus on käytävä läpi uudelleen. Asiaa lähdetään miettimään kaupunkikuvatyöryhmässä, Niemenlehto summaa. (HäSa)

Mainos