Kanta-Häme Hämeenlinna

Reskan risteys on lokkien vuoksi kuin pommituksien jäljiltä – Myrkyttämistä ja ampumista ehdotettu lintujen torjumiseksi

Lokkien torjuminen on vaikeaa, sillä ne ovat pesimisaikaan rauhoitettuja.
Mari Partasen yritys sijaitsee lokkien terrorisoimalla alueella. Partanen suojaa terassinsa asiakkaita pitämällä markiisin lähes aina auki. Kuva: Esko Tuovinen
Mari Partasen yritys sijaitsee lokkien terrorisoimalla alueella. Partanen suojaa terassinsa asiakkaita pitämällä markiisin lähes aina auki. Kuvat: Esko Tuovinen

Lokit ja niiden pesiminen on aiheuttanut Kasarmikadun ja kävelykatu Reskan risteyksen alueella jo usean vuoden riesaa niin asukkaille, kuin alueen yrittäjillekin. Keinot lokkien leviämisen torjumiseen ovat vähissä.

Alueella sijaitsevan Marin kahvilan yrittäjä Mari Partasen mukaan tilanne on vain pahentunut viimeisen kolmen vuoden aikana.

Esimerkiksi kahvilan sisäpiha on täynnä lintujen jätöksiä, ja lisäksi siellä kulkee silloin tällöin lokinpoikasia. Koko alue on yhtä huonossa kunnossa.

Lokit suojelevat aggressiivisesti poikasiaan. Partanen kulkee joskus pahvilaatikko päässä viedessään roskia takapihan toisella puolella sijaitseville roska-astioille, sillä muuten hän ei uskalla.

Sisäpihalta on myös näkymät viereisen kerrostalon seinälle, joka on lokkien pommittama.

Alueen lokit sotkevat lähistöjen kadut ja talojen seinät jätöksillään. Lisäksi ne puolustavat aggressiivisesti kaduilla liikkuvia poikasiaan.

– En itse asu alueella, mutta kyllä asukkaita sääliksi käy. Talo on niin kamalassa kunnossa, Partanen toteaa.

Hänen mielestään taloyhtiö voisi pestä sisäpihan useammin, mutta kaupunginkin pitäisi puuttua asiaan.

– Enemmän tässä kaupungille heittäisin palloa, jotta saataisiin kokonaisvaltainen ratkaisu asiaan.

Lokkien rauhoitus haittaa torjuntaa

Kasarmikatu 3:n isännöitsijä Seppo Kuvaja yhtyy Partasen mielipiteeseen siitä, että lokit ovat kasvava ongelma alueella.

Lokkien torjuminen on kuitenkin hankalaa. Suurin syy siihen on lokkien rauhoitus pesimisaikana. Se estää lokkien häätämisen kesällä.

Ratkaisuja lokkien torjumiseen ovat esimerkiksi pelättimet ja talojen katoilta singelin, eli katoilla käytettävän pienikokoisen kiviaineen poisto.

– Pelättimiin lokit tottuvat nopeasti. Jos singelin ottaa omalta katolta pois, siirtyvät ne naapurien katolle ja asuvat silti alueella. Eivät ne tarvitse kuin muutaman risun pesän tekoon.

Kaupungin talojen katoilla roikkuu pelättimiä, jotka eivät kuitenkaan poista kokonaan alueen lokkiongelmaa.

Kuvajan mukaan lokkien rauhoituksen muuttaminen pesimisaikana olisi yksi ratkaisu. Hänen mielestään lokeista pitäisi päästä kokonaan eroon, sillä kaupunkiin ne eivät kuulu.

Lue myös: Linnut hyökkäilevät ihmisiä kohti Hämeenlinnassa – ”Erityisesti kalalokit ja kalatiirat puolustavat pesiään voimakkaasti” (23.5.2019)

Myös Hämeenlinnan kaupungin puistotyönjohtaja Pekka Luotonen tunnistaa lokeista aiheutuvan ongelman, josta kaupunki saa usein palautetta. Hänen mielestään keinoja lokkien torjumiseen on kuitenkin vähän.

– Esimerkiksi Reskalla lokkien sotkemia penkkejä pestään. Ei kaupungilla juuri ole keinoja estää lokkeja.

Noutoruoka voi olla yksi syyllinen

Vaikka lokkeja yritetään ajaa alueelta pois, niiden määrä kasvaa silti vuosittain.

– En tiedä mistä ne sen ruoan saavat, Kuvaja kertoo.

Yhtenä syynä tämän vuoden lokki-invaasiolle Luotonen epäilee noutoruoka-annoksien kasvanutta määrää.

Roska-astioita on tyhjennetty tiheämmin, ja niitä on lisätty esimerkiksi Hämeensaaren alueella. Silti ruokapakkauksia näkyy kaupungilla tavallista enemmän.

 


Yhtenä syynä tämän vuoden lokki-invaasiolle Luotonen epäilee noutoruoka-annoksien kasvanutta määrää.


 

– Linnut voivat saada tänä vuonna ruokaa helpommin, Luotonen pohtii.

Joskus puistojen työntekijät joutuvat väistämään lokkeja, kun ne suojelevat poikasiaan. Silloin työt on lopetettava hetkeksi ja jatkettava myöhemmin.

Asukkaat ja yrittäjät valittavat lokeista usein Kasarmikatu 3:n isännöitsijälle. Esimerkiksi niiden myrkyttämistä ja ampumista ehdotetaan.

– Ihmiset ovat vihaisia ja kysyvät miksi ette tee mitään asialle. Mitä tässä voi tehdä, kun mitään ei saa tehdä? Se on se ongelma, Kuvaja toteaa.HäSa

Päivän lehti

2.7.2020