Kanta-Häme

Ressu pärjäsi taas yo-kirjoituksissa - Kaurialan, Parolan, Lopen ja Janakkalan lukiot sadan parhaan joukossa

Kevään ylioppilaskirjoitusten lukiokärkikolmikko pakollisten aineiden keskiarvon perusteella sijaitsee pääkaupunkiseudulla. Tämä selviää ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) julkaisemasta tietokannasta.

Helsinkiläinen Ressun lukio kiilasi lukiovertailussa niukasti espoolaisen Etelä-Tapiolan lukion ohi, joka menestyi parhaiten edellisen kevään kirjoituksissa. Kolmanneksi parhaiten pärjäsi Kulosaaren yhteiskoulun lukio Helsingissä.

Kanta-Hämeen lukioista parhaiten sijoittui Kaurialan lukio (sijalla 41.). Parolan lukio pääsi sijalle 69 ja Lopen lukiokin mahtui vielä sadan parhaan koulun joukkoon. Janakkalan lukio pääsi sijalle 100.

Helsinkiläinen Ressun lukio kuuluu niihin kouluihin, jotka vuosi toisensa jälkeen ovat pysytelleet parhaimpien lukioiden joukossa. Rehtori Ari Huovinen selittää menestystä toimivalla yhteistyöllä.

–  Opiskelijoiden vanhemmat tukevat työtämme. Teemme hyvin paljon yhteistyötä korkeakoulujen ja muiden koulujen kanssa, ja opiskelijat itse ovat vahvasti mukana koulun kehityksessä, hän sanoo.

Toisena menestystekijänä hän pitää koulun heterogeenistä rakennetta. Noin puolet lukion oppilaista tulee toisilta paikkakunnilta.

–  Meillä ei ole omaa syöttöyläastetta. Meille tullaan opiskelemaan myös muualta Suomesta. Tämä on hyvin heterogeeninen yleislukio, ja erilaisuudessa piilee vahvuus. Rikastutamme toisiamme, Huovinen sanoo. 

Pakollisten aineiden vertailu ei ota huomioon lukion aloittaneiden lähtötasoa. Perinteisesti Helsingin seudun lukiot ovat pärjänneet vertailussa hyvin. Kahdenkymmenen parhaan lukion joukossa yli puolet sijaitsee pääkaupunkiseudulla. Usein myös jokin pieni lukio, jossa kirjoittajia on hyvin vähän, on päässyt kärkisijoille.

Viidennelle sijalle ylsi nyt Savukosken lukio Itä-Lapissa. Sieltä kirjoitti kaksi ylioppilasta. Tällä hetkellä koko lukiossa on yhteensä 11 oppilasta. Opettajia on suurin piirtein saman verran, mutta he ovat yhteisiä peruskoulun kanssa.

Savukosken lukion rehtori Irja Harju näkee pienen ryhmäkoon ja yksilöllisen opetuksen vahvuutena.

–  Pystytään heti puuttumaan ja antamaan tukiopetusta, jos huomataan, että jollain oppilaalla on vaikeuksia jossain aineessa. Voidaan järjestää opetusta yhdellekin oppilaalle, hän sanoo.

Savukosken sijoitusta ylioppilasvertailussa hän pitää osoituksena opetuksen hyvästä laadusta ja opiskelijoiden motivaatiosta. Harju uskoo ja toivoo hyvien tulosten lisäävän intoa hakea Savukosken lukioon.

Vuosikymmenen alussa lukiota uhkasi lakkauttaminen. Nyt tilanne on parempi. Harjun mukaan kunnan tuki on merkittävä.

–  Meillä on nyt hyvä tilanne. Täällä on halu säilyttää lukio, vaikka se on pieni. Se on ainoa toisen asteen oppilaitos kunnassa. 

Perjantaina YTL ilmoitti, että ylioppilaskirjoituksissa on tehty pistemuutoksia toisen kotimaisen kielen ja vieraiden kielten kokeiden arvostelussa. Noin 7  800 koesuorituksen kokonaispisteet nousevat vähintään yhdellä pisteellä ja noin 500 kirjoittajalla koesuorituksen arvosana nousee. Kenenkään kokonaispisteet tai arvosanat eivät laske.

YTL:n pääsihteeri Tiina Tähkän mukaan pistemuutokset on otettu huomioon perjantaina julkistetussa aineistossa. Pistemuutokset eivät vaikuta ylioppilaskirjoitusten pakollisten aineiden keskiarvon vertailuun.

Tänä keväänä ylioppilaaksi pääsee noin 27  000 abiturienttia. STT-HäSa