Kanta-Häme

Resurssien viisaasta käytöstä haetaan kilpailuvalttia

Resurssiviisaudesta halutaan menestystekijää Hämeenlinnalle, sen asukkaille ja yrityksille.

– Resurssiviisaus ja vähähiilisyys ovat tulevaisuudessa keskeisiä kilpailuvaltteja. Niillä alueilla, kaupungeilla ja yrityksillä, jotka ovat edelläkävijöitä resurssiviisaudessa ja vähähiilisyydessä, on parhaat edellytykset pärjätä kovassa kilpailussa, sanoo projektipäällikkö Eija Tiura Kehittämiskeskus oy Hämeestä.

Resurssiviisaus tarkoittaa kykyä käyttää erilaisia resursseja, kuten luonnonvaroja, kuten raaka-aineita, energiaa, tuotteita ja palveluja harkitusti ja hyvinvointia sekä kestävää kehitystä edistävällä tavalla.

Suomi on Euroopan ympäristöviraston tekemissä resurssitehokkuustarkasteluissa sijoittunut toistaiseksi häntäpäähän. Motivan arvion mukaan pelkästään järkevöittämällä raaka-aineiden käyttöä yritykset voivat säästää Suomessa jopa seitsemän miljardia euroa vuodessa.

Laskentamalli kehitteillä kunnille

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra käynnisti viime vuonna Resurssiviisas alue -hankkeen resurssien viisaan käytön kehittämiseksi.

Tavoitteena on kehittää alueellisen resurssitehokkuuden laskenta- ja toimintamalli, joka on sovellettavissa ja monistettavissa kaikkiin Suomen kuntiin.

Sitra haastaa Hämeenlinnan kaupungin mukaan resurssiviisauteen Kehittämiskeskus oy Hämeen Luontoinnovaatiot-hankkeen järjestämässä yleisötilaisuudessa Hämeenlinnan raatihuoneessa tiistaina 18. helmikuuta kello 17 alkaen.

Tilaisuudessa resurssiviisautta selvittää Sitran asiantuntija Antti Lippo. Haasteen ottaa vastaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio.

Kehittämiskeskus oy Hämeen luotsaama Luontoinnovaatiot-hanke on nostanut resurssiviisauden teemaa esiin Kanta-Hämeessä ja käynnistänyt maakunnallisen luonnonvara-alan osaamiskeskittymän rakentamisen.

– Samalla kun hanke on nostanut maakuntaa luonnonvara-alan kansalliseksi kärjeksi, se on toteuttanut konkreettisia kokeiluja, joilla on etsitty uutta liiketoimintaa ja hyvinvointia luonnosta. Näiden kokeilujen tuloksia esitellään myös yleisötilaisuudessa, Tiura sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

1.6.2020