Kanta-Häme

Retoriikan kesäkoulu saa puhujakseen Michelle Obaman puheenkirjoittaja Sarah Hurwitzin

Pieni harppaus ihmiskunnalle, iso harppaus Retoriikan kesäkoululle. Näihin sanoihin voi tiivistää Retoriikan kesäkoulun tunnelmat.

Yksi mielenkiintoisimmista kesäkoulun puhujista on puheenkirjoittaja Sarah Hurwitz. Hän on Barack Obaman presidenttikaudella toiminut Michelle Obaman pääpuheenkirjoittajana. 

– Globaalin huippujohtajan lähiavustajan saaminen puhujaksi on huippujuttu, hehkuttaa Retoriikan kesäkoulun rehtori Antti Mustakallio.

Merkittävällä puhujilla Retoriikan kesäkoulu pyrkii saamaan myös Verkatehtaan Vanaja-salin täyteen. Puhumattakaan mediajulkisuudesta, jota Hurwitzin Suomeen saaminen tuo.

Mustakallion mielestä puheenkirjoittajissa kiinnostavaa on se, että he pääsevät hyvin lähelle vallan keskipistettä, johtajaa. Puheenkirjoittajat ovat johdon viestin arkkitehtejä, insinöörejä ja käsityöläisiä.

– He pääsevät johtajan kanssa miettimään ja päättämään, miten me sanomme tämän asian miljoonille tai jopa miljardeille ihmisille.

Siitä huolimatta puheenkirjoittajat on melko vaiettu ja unohdettu ammattikunta samoin kuin kirjojen haamukirjoittajat. 

– Kaikki tietävät, ketä käytetään, mutta heitä ei kuitenkaan olla käyttävinään, pohtii Retoriikan kesäkoulun apulaisrehtori Katleena Kortesuo.

Yhdysvalloissa kuitenkin tilanne on erilainen. Siellä jopa kirjoitetaan juttuja puheenkirjoittajista toisin kuin Suomessa, jossa edes politiikan kärkinimet ja yrityselämän huippujohtajat eivät käytä ammattimaisia puheenkirjoittajia.

Sarah Hurwitzin 25.7.2016 demokraattien puoluekokoukseen kirjoittama puhe teki Antti Mustakallioon suuren vaikutuksen. Hän alkoi kaivella, kuka puheen on kirjoittanut ja selvisi Hurwitzin nimi. Sen jälkeen Mustakallio alkoi ottaa selvää, miten hän saisi Hurwitzin Suomeen.

Mikä sitten teki Michelle Obaman puheesta niin ikimuistoisen, että Mustakallio halusi tavata puheenkirjoittajan?

– Puhe oli hienosti rakennettu. Silloin se tarkoittaa sitä, että se oli puhujansa näköinen.

– Puhe ei voi olla falski. Puheen täytyy sopia puhujansa suuhun ja pitää syntyä mielikuva siitä, että hän on ajatustensa takana. Teeman täytyy olla hyvin kirkas. 

Esimerkiksi Obaman kuuluisassa puheessa teemana oli: millaisen maan jätämme lapsillemme. Teemaa oli kuljetettu puheessa tuokiokuvilla lapsista leikkimässä orjien rakentaman Valkoisen talon nurmikolla ja lähdössä kouluun ankarien turvatoimien saattelemina. Puheen viesti oli myös selkeä ja teema epäitsekäs.

– Viesti oli kirkas: ”When they go low, we go high”.

Hurwitzin ja Obaman suhde on ollut hyvin läheinen. Hurwitz on kuulunut Obaman lähipiiriin ja muun muassa matkustanut Michelle Obaman kanssa paljon.

– Taitavalla puheenkirjoittajalla on aina isot korvat. Hän osaa kiteyttää asiakkaansa ajatukset puheeksi käyttäen tyylikeinoja, joita puhuja muutenkin käyttää. 

Amerikassa puheenkirjoittajat ovat uransa jälkeen suosittuja puhujia. Heidän palkkionsa ovat myös mittavia. Puhutaan viisinumeroisista luvuista. 

Hurwitz kiinnostui Suomesta, kun Mustakallio esitteli asiansa niin, ettei meillä ole puheenkirjoituskulttuuria, mutta tarvitsisimme apua.

– Se on iso investointi meille.

Kuulijoiden on turha odottaa, että Hurwitz kommentoisi mitään Donald Trumpista. Yhdysvalloissa kulttuuriin kuuluu, etteivät Valkoisen talon entisetkään työntekijät arvioi istuvaa presidenttiä ulkomailla käydessään. 

Sen sijaan Hurwitz tulee puhumaan kokemuksestaan, mitä hän on oppinut toimiessaan Michelle Obaman puheenkirjoittajana ja millaisia työtavat ovat olleet. 

– Pääsemme kurkistamaan kulissien taakse. HÄSA