Kanta-Häme

Retulansaaren luota löytyi sinilevää

Sinilevää on järvissä vähemmän kuin tyypillisesti tähän aikaan. Suomen ympäristökeskuksen mukaan tällä viikolla vain neljällä havaintopaikalla sinileväkukinta on ollut runsasta tai erittäin runsasta.

Kanta-Hämeen havaintopaikoista vain yhdessä havaittiin tällä viikolla sinilevää. Retulansaaren havaintopaikalla nähtiin keskiviikkona pieni määrä sinilevää.

Muilla havaintopaikoilla Tervaniemessä, Katumajärvellä, Lehijärvellä, Äimäjärvellä, Suolijärvellä ja Hauhonselällä ei ole tällä viikolla tehty lainkaan sinilevähavaintoja.

Sää pitää sinilevän kurissa

Ympäristökeskuksen mukaan sinilevät ovat vähentyneet todennäköisesti epävakaisen sään ja järvivesien viilentymisen takia.

Normaalisti sinilevän määrä järvillä on suurimmillaan tähän aikaan kesästä.

Elokuu on ollut tähän asti poikkeuksellisen sateinen ja myös lämpötilat ovat olleet edellisvuosia matalampia.

Myös merialueilla sinilevähavainnot ovat olleet vähäisiä. Viimeviikkoisten kukintojen arvellaan sekoittuneen veteen kovan tuulen ja epävakaisen sään myötä.

Meriveden pintalämpötila on nyt Pohjanlahdella noin 15–17 astetta, Saaristomerellä noin 18–19 astetta ja Suomenlahdella 16–19 astetta. Järvivesien lämpötilat liikkuvat suunnilleen samoissa lukemissa. (STT-HäSa)

Päivän lehti

30.5.2020