Kanta-Häme

Retulansaari on historian runsaudensarvi – Nyt sen tarinat on koottu yksiin kansiin

Historiateosten kirjoittajaa Eero Ojasta miellyttää historian jatkumo. Arvokas kulttuurihistoriallinen alue on samalla edelleen vireä yhteisö.
Tyrvännön Retulansaari on saanut oman historiateoksen. Kirjaa esittelivät Parolan Juteinitalossa sen kirjoittaja Eero Ojanen ja Tyrväntö-seuran sihteeri, Retulansaaren asukas Katri Erkamo. Kuva: Pekka Rautiainen
Tyrvännön Retulansaari on saanut oman historiateoksen. Kirjaa esittelivät Parolan Juteinitalossa sen kirjoittaja Eero Ojanen ja Tyrväntö-seuran sihteeri, Retulansaaren asukas Katri Erkamo. Kuva: Pekka Rautiainen

Kirjailija Eero Ojanen kuvailee Tyrvännön Retulansaarta historiaksi pienoiskoossa.

Vanajavedessä sijaitsevan pienen saaren asutushistoria ulottuu 2000 vuoden taakse, ja menneisyys on vahvasti läsnä nykyajassa.

– Retulansaaressa ei ole mitään yksittäistä ajanjaksoa tai asiaa, joka pitäisi nostaa muiden yläpuolelle, vaan se on kokonaisuutena ainutlaatuinen, saaren historiateoksen juuri kirjoittanut Ojanen sanoo.

Myös historiateoksen matka on ollut pitkiä. Ojanen työskenteli 2000-luvun alussa Retulansaaren Ylikartanon kulttuuripaikassa. Hän aloitti jo silloin saaren historian tutkimuksen ja samalla kirjoitustyön.

– Kun kulttuuripaikan toiminta myöhemmin lakkasi, myös kirjoitustyö jäi kesken, Ojanen kertoo.

Tyrväntö-seura teki julkaisupäätöksen

Tyrväntö-seurassa pohdittiin aineiston julkaisemista muutamaan kertaan, ja kolmisen vuotta sitten seura päätti julkaista Retulansaaren historiateoksen.

Ojasen aiemmin keräämä aineisto oli koottu nimenomaan Ylikartanon näkökulmasta, ja siksi aineistoa piti täydentää saaren kahden muun talon eli Alikartanon ja Laurilan osalta. Apuna tietojen keruussa on ollut Laurilan talon asukas Katri Erkamo miehensä Matin kanssa.

Tyrväntö-seuran sihteeri Katri Erkamo on paluumuuttaja, sillä hän palasi lapsuudenmaisemiinsa Retulansaareen vuonna 1985. Häntä miellyttää tuoreessa historiateoksessa jatkuvuuden tuntu.

– Kaikissa kolmessa saaren talossa on elämää ja tulevaisuudensuunnitelmia, ja se tulee hyvin esiin myös kirjassa, joka päättyy kevään toukotöihin.

Katri Erkamon mukaan kirjassa tulee kiinnostavasti esille se, miten saaren taloilla on mennyt eri aikakausina.

– On ollut aallonpohjia ja sitten on taas noustu. Se antaa toivoa myös tulevaisuuteen, hän miettii.

Maisema olisi oman kirjansa arvoinen

Nykyisessä kyläkeskuksessa hyvin lähekkäin sijaitsevat Alikartano, Ylikartano ja Laurila syntyivät 1800-luvulla, kun kolme talonpoikaa jakoi Retulan kartanon maat.

Eero Ojanen kertoo, että kirja kertoo nimenomaan ihmisen tarinan saarella muinaisuudesta nykypäivään. Retulansaaren monipuolista luontoa ja maisemaa sivutaan myös, mutta Ojasen mukaan ne olisivat oman kirjansa aihe.

Retulansaari tunnetaan myös arkeologisista löydöistään, joita on tehty 1800-luvun loppupuolelta lähtien. Monet arkeologisukupolvet ovat osallistuneet kaivauksiin ja kursseille Retulansaaressa.

– Esinelöydöt, monet esihistorialliset kalmistot ja lukuisat rautakauden kuppikivet kertovat pitkästä yhtäjaksoisesta asutus- ja viljelyhistoriasta, Eero Ojanen kertoo.

Vanajavesi ja kalastus ovat aina olleet tärkeässä roolissa Retulansaaressa. Saareen kuljettiin pitkään vain joko veneellä tai lossilla, silta mantereen ja saaren välille rakennettiin vuonna 1893.

Retulansaaren historia -teoksessa on runsaasti valokuvia alkaen 1900-luvun arkistokuvista. Lisäksi kirjassa on kuusi itsenäisyyden aikaa edeltänyttä karttaa. HÄSA

 

Historiakirja

Retulansaaren historia -teoksen on kustantanut Tyrväntö-seura.

Teoksen on kirjoittanut kirjailija Eero Ojanen, joka on kirjoittanut monia muitakin historiateoksia, muun muassa Tyrvännön historian (ilmestyi v. 2002).

Retulansaari-kirja on 113-sivuinen ja siinä on runsaasti kuvia.

Kirjan ulkoasun on suunnitellut ja taiton toteuttanut toimittaja, Tyrväntö-aktiivi Markku Karvonen.

Kirjaa myyvät Tyrväntö-seuran johtokunnan jäsenet sekä Tyrvännön järvikalastusmuseo. Yhteystiedot löytyvät seuran verkkosivuilta tyrvanto.net.

Tyrväntö-seuran julkaisema kotiseutulehti Tyrväntö on myös juuri ilmestynyt.

Päivän lehti

17.2.2020