Kanta-Häme

Riihimäellä edessä yt:t?

Riihimäen kaupungissa syksy saattaa käynnistää yhteistoimintaneuvottelut (yt). Lomautuksista neuvotteluissa tuskin on kysymys.

– Minä en ole kuullut kenenkään luottamusmiehen pyytäneen virkamiehiä valmistelemaan lomautusehdotuksia, toteaa Riihimäen kaupunginhallituksen jäsen Riku Bitter (kok.).

Kahden viikon kuluttua kaupunginhallitus odottaa saavansa virkamiesten valmisteleman selkeän euromääräisen laskelman kaupungin talouden vakauttamistarpeesta. Sen jälkeen päästään pohtimaan, miten säästöeurot kootaan.

Yt-neuvottelujen lisäksi harkittavana on säästöpaketti. Eri hallintokunnissa on nipistämällä toiminnasta koottu sosiaali- ja terveyspuolella, sivistystoimessa ja tekniikan sekä ympäristön toimialalla vain runsaat 300 000 euron säästöt. Investointeja lykkäämällä saadaan lisäksi kokoon reilun miljoonan euron verran.

Hallintokunnille annettiin säästötavoitteeksi 2–3 miljoonaa euroa, johon ei siis ylletä.

Riihimäen talous uhkaa painua 5 miljoonan euron verran miinukselle, jollei säästökeinoja löydetä lisää. Vuosikate on sentään vielä 1,2 miljoonaa euroa positiivinen, joten toimintaa ei tarvitse rahoittaa velkarahalla.

Talousjohtaja Aila Ylioja toivoo tilanteen ratkaisuksi vahvaa poliittista ohjausta ja jo tehtyjen selvitysten esiin nostamien säästökeinojen käyttöönottoa. Tähän mennessä niitä ei juuri ole toteutettu.

– Se merkitsee luopumista ja rakenteiden muutoksia, karsii päällekkäisyyksiä, tehostaa tilojen käyttöä ja yhteistyömuotoja. Nyt olisi aika saada aikaan päätöksiä, hän toteaa.

5 miljoonan euron alijäämä pohjautuu taloushallinnon toimialajohtajien menoennusteisiin ja verohallinnon verotuksesta antamaan ennakkotietoon. Ennustettu alijäämä ei kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokasen mielestä välttämättä toteudu kuin puoleksi.

– Näillä näkymin tehdään jonkinasteinen alijäämä, mutta se on käytännössä pienempi kuin nyt ennustellaan. Lisäksi neuvoteltavana on pari isoa tonttikauppaa, joiden mahdollinen realisoituminen muuttaa tulokehitystä paremmaksi, Keskiruokanen selostaa.

Kaupunginhallituksessa on Keskiruokasen mukaan käyty poliittinen lähetekeskustelu yt-neuvottelujen sisällöstä.

Talousjohtaja ja kaupunginjohtaja eivät kumpikaan näe lomautuksia pitkäaikaisena ja kestävänä talouden parannuskeinona.

Aila Ylioja painottaa poliittisen päätöksenteon merkitystä. Jollei taloustoimikunnan laatimaa säästöpakettia oteta uudelleen esiin ja toteuteta, kaupungin taloudenhoidossa ainoat keinot ovat velanoton kasvattaminen ja verojen korottaminen.

Kuntauudistus taas estää ainakin siirtymäajaksi kaupungin mahdollisuuden korottaa veroja 0,5 prosenttia enempää.

Tämän vuoden talousarviossa alijäämää oli alun perin 900 000 euroa, mutta verotulojen kasvu näyttää jäävän 2,5 miljoonaa euroa odotettua pienemmäksi. Toimintamenot ylittyvät myös 2,5 miljoonaa euroa.

Ongelmia on lisännyt, että Riihimäen on palautettava valtiolle liikaa ennakkoveroina tilitettyjä kunnallisveroja 9,6 miljoonaa euroa ja valtionosuuksia poikkeukselliset 1,7 miljoonaa euroa.

Riihimäen kaupunginvaltuusto käsittelee talouden tervehdyttämistä kokouksessaan 3. lokakuuta. HÄSA