Kanta-Häme

Riihimäellä ei kosketa lääkärinvirkoihin

Terveyskeskukseen lääkärin vastaanotolle pääsy ei vaikeudu Riihimäellä ensi vuonna. Suunniteltua kahden lääkärin ja hoitajan työparin vähennystä ei toteuteta. Terveyskeskuksen yhtymähallitus kaatoi tavoitellut säästöt kokouksessaan keskiviikkona.

Samassa kokouksessa päätettiin terveydenhuollon asiakasmaksuista, joita nostetaan kautta linjan 30 prosenttia ensi vuonna. Terveyskeskuskäynnin hinta nousee nykyisestä 16,10 eurosta 20,90 euroon ja päivystyskäynnin 22,10 eurosta 28,70 euroon.

Ensi vuonna oli tarkoitus nipistää kuntayhtymän menoja lähes 700 000 euron verran eli pitää ne tämän vuoden tasolla. Näin edellytti Riihimäen kaupunginhallitus, joka ei hyväksynyt 3,2 prosentin menojen nousua.

Riihimäen esityksen pohjalta oli laadittu säästöohjelma, joka olisi leikannut palveluja esimerkiksi lääkäri-hoitajapareja vähentämällä. Lisäksi oli tarkoitus jo syksyllä palauttaa mahdollisia kuntayhtymän ylijäämiä kunnille.

Kuntayhtymän hallituksessa hausjärveläiset ja loppilaiset jäsenet äänestivät säästöpakettia vastaan, mutta äänestyksen ratkaisi riihimäkeläinen Matti Liimatainen (vas.), joka vastusti myös säästöjä vastoin oman kaupunginhallituksensa ohjetta.

Ensi vuonna on odotettavissa ylijäämää, sillä asiakasmaksujen korotukset lisäävät kuntayhtymän tasapainoon jäävässä talousarviossa ennakoituja tuloja.

A-klinikan siirtyminen kuntayhtymän toiminnaksi lisää ensi vuoden menoja samoin kuin uuden kotisairaalatoiminnan aloittaminen sekä lääkärivastaanottojen siirto Lopelta ja Hausjärveltä Riihimäen sairaalaan. Pääterveysaseman tilat vaativat muutoksia noin 700 000 euron edestä.

Kun lääkärien vastaanotot keskitetään, jäävät Hausjärvellä Ryttylän tilat tyhjiksi ja myydään.

Myös Lopella lääkärin vastaanottotilat jäävät tyhjiksi, mutta perusturva jatkaa terveyskeskuksessa entisen vuodeosaston tiloissa toimintaa. Myytävää tilaa ei Lopella synny.

Riihimäellä nykyiseen terveyskeskusrakennukseen keskitetään päihde- ja mielenterveysklinikka, nuoriso- ja aikuispsykiatria, suun hoito ja myöhemmin myös Peltosaaren hammashoito. HÄSA