Kanta-Häme

Riihimäellä nuoren ääni kantaa

– Olemme saaneet vuoden aikana Korttionmäkeen liikuntapaikan ja perusturvalautakunnan sivuille näkyviin sosiaaliasiamiehen yhteystiedot. Peltosaaren tekojään kattaminen käynnistyy ja Harjunrinteen koulu on saanut ympäristötyöstään vihreän lipun, listaa Riihimäen nuorisovaltuuston puheenjohtaja Juuso Mälkönen.

Luettelo kertoo toiveista, joita Riihimäen nuorisovaltuuston ja kaupungin päättäjien sekä virkamiesten tapaamisesta lähetettiin vuosi sitten lautakuntiin asioiden valmisteluportaalle.

Nuoret halusivat vauhdittaa ympäristöajattelua kouluilla ja saivatkin Haapahuhdan koulun lisäksi Harjunrinteen innostumaan vaativan vihreän lipun tavoitteluun. Peltosaaren tekojään eteen työskenteli moni muukin, mutta Korttionmäen jalkapallo- ja koripallokentän saamisessa nuorilla oli iso rooli.

Nuorisovaltuuston jäsenet Juuso Mälkönen ja Pinja Rajala riemuitsevat saavutuksista. Nuorisovaltuuston toiveita kuullaan ja niitä jopa toteutetaan.

Joka lautakunnan kokouksiin osallistuu kaksi nuorisovaltuutettua, joiden Pinja Rajala kertoo myös yleensä olevan paikalla. Juuso Mälkönen korostaa nuorilla olevan puheoikeus kokouksissa ja sitä he myös käyttävät. Heiltä kysytään ja heidän mielipiteensä painaa.

– Meiltä pyydetään säännöllisesti myös lausuntoja, Pinja Rajala toteaa.

Valtuusto avaa tien päättäjäksi

Perusturvalautakunnan nuorin jäsen, demarien Eetu Mattila on tuore nuoria kuuleva päättäjä.

– Lähdin joskus kouluaikana mukaan nuorisovaltuustoon ja siinä sitten heräsi kiinnostus asioihin vähän enemmänkin. Kun minua pyydettiin mukaan kuntavaaleihin, taivuin ja olin jo innostunutkin. Vaalien jälkeen oli helppo ottaa lautakuntapaikka, kuvailee Eetu Mattila poliittisen uransa viriämistä.

Vasta 20-vuotias demaripoliitikko ei allekirjoita väitettä, että politiikka ei kiinnosta nuoria. Nuorisovaltuusto ja sen aktiivinen toiminta todistaa toista.

Myös Riihimäen nuorisotoimenjohtaja Marko Laitinen vahvistaa Eetu Mattilan käsityksen. Hän kertoo nuorisovaltuuston kokoontuneen yksin tämän kevään aikana jo neljästi eli useammin kuin kaupunginvaltuusto.

– Nuorisotoimen ja nuorisovaltuuston yhdessä järjestämien kuulemistapaamisten sato näkyy pitkältä ajaltakin. Neljän vuoden aikana olemme pystyneet parantamaan tiedon kulkua nuorille, kertoo Marko Laitinen.

Nuorten infovaatimus kuultu

Ensimmäisestä tapaamistapahtumasta päättäjille lähti nuorilta hätähuuto huonosta tiedottamisesta. Kaupungin nuorten sivuja ei löydetty eikä tietoa osattu etsiä. Nyt joka viikko 300–400 nuorta vierailee nuorten ongelmiin keskittyvällä neuvola.fi -sivulla ja sen lisäksi nuorisotoimen Facebook on kovassa käytössä.

Nuoret löytävät tien neuvojen lähteille, mutta myös nuorisotoimen pitämiin hengailutiloihin Matkakeskukseen, Monarille, Jukolaan ja Peltosaareen. Joku paikka on joka päivä auki ja parhaina jopa neljä.

Nuorisovaltuusto ja päättäjät puursivat tiistaina iltapäivän ajan yhteisissä työryhmissä pohtimassa kouluviihtyvyyteen, harrastusmahdollisuuksiin, liikenteeseen ja nuorten kuulemiseen liittyviä kysymyksiä. Päivän aikana hioutuneet kysymykset ja toiveet välitetään virka- ja luottamusmiehille jatkokäsittelyyn. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic