Kanta-Häme

Riihimäellä raavitaan taas kokoon säästöjä

Riihimäen talous on liukumassa tänä vuonna neljän miljoonan euron verran odotettua heikommaksi.

Kaupunginvaltuusto velvoittikin eilisiltaisessa kokouksessaan kaupunginjohtajan ja hallintokuntien etsimään 1,5 miljoonan euron välttämättömät säästöt, joilla jo syntynyt alijäämä kurotaan kokoon. Kokoomuksen Pertti Mäkelä ja demarien Mikko Lund pitivät säästösummaa alimitoitettuna.

– Tiedämme, että syksyllä alijäämää on tulossa lisää ja siihen olisi pitänyt varautua jo nyt. Harmittaa, että hallintokunnissa joudutaan yhä uudelleen tekemään työtä, jotta löydetään säästöjä, korosti tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Pertti Mäkelä.

Mikko Lund ehdotti jopa talousarvion avaamista ja uuden laatimista.

Taloustilannetta luonnehdittiin kilvan heikoksi, mutta vain perusturvalautakunnan puheenjohtaja Janne Yrjölä (sd.) katsoi säästöjä arjen kannalta. Hän mietti, keihin säästöt kohdistuvat, kun peruspalveluista ja ennaltaehkäisevästä toiminnasta leikataan.

– Villeimmissä puheissa on sanottu, että sosiaali- ja terveyspalveluista löytyy seitsemän miljoonan euron potentiaaliset säästöt, Yrjölä totesi.

– Arvio on asiantuntijoiden esittämä, perusteli kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen.

Tulot pettävät

Riihimäen talous näyttää ilman talousarvion tasapainottamista ajautuvan 1,2 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, sen sijaan, että talousarvion mukaan ylijäämää pitäisi kertyä 2,7 miljoonaa euroa. Vajetta on siis neljä miljoonaa euroa.

Riihimäen kaukolämpöyhtiöltä odotettiin 1,3 miljoonan euron osinkotuloja, mutta saatiin 0,4. Valtionosuuksia menetetään 460 000 euroa. Allinnaa ja Riihisaloa ei ole myyty eli tuloja ei näytä kertyvän.

Kaupungin lainakanta näyttää nousevan 3,8 miljoonaa euroa 119,5 miljoonaan euroon vuoden loppuun mennessä. Tavoite on ollut leikata lainamäärää.

Kaukolämpöyhtiö puhutti

Lähes 50 minuuttia valtuutetut pyörittelivät taloustilannetta, josta demarien Esko Nummela nosti erityisesti kaukolämpöyhtiön osingon tikun nokkaan.

Nummela muistutti, että viime syksynä valtuuston päättäessä Riihimäen Kaukolämpöyhtiön osakkeiden ostamisesta, kaupunginjohtaja vakuutti kaupungin saavan vuotuista osinkotuloa 1,3–2 miljoonaa euroa.

Nummela arvosteli tapaa, jolla yhtiön taseessa olevia osingonjakokelpoisia varoja esitettiin ja käytettiin. Kaupungille olisi Nummelan mukaan ollut edullisempaa maksaa yhtiöstä pari miljoonaa euroa enemmän kuin menettää osinkoa.

Kaukolämpöyhtiö käytti varoja ostaessaan Fortumin 10 prosentin omistusosuuden, jonka jälkeen lopulta yhtiöllä oli osingonjakoon odotetun 1,3 miljoonan euron sijaan 0,4 miljoonaa euroa.

Kaukolämpöyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pertti Mäkelä selitti kaupassa käytettyä menettelytapaa ja vakuutti, että kaupungille oli edullisempaa jättää kasvattamatta parilla miljoonalla eurolla lainakantaansa kuin saada 0,9 miljoonaa euron verran odotettua vähemmän osinkotuloa. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic