Kanta-Häme

Riihimäellä saa palvelusetelin vanhusten asumiseen

Riihimäki kokeilee seuraavien kahden vuoden aikana palvelusetelin käyttöä vanhusten palveluasumisen järjestämisessä.

– Vaihtoehto olisi ollut kilpailuttaa yksityiset palveluasumista tarjoavat hoitoyksiköt. Haluamme säilyttää Riihimäellä pienet ja paikalliset hoivapaikat, joiden olemassaolon kilpailutus voisi vaarantaa, toteaa palvelualuepäällikkö Sari Aalto Riihimäen perusturvatoimesta.

Kilpailutus ei takaa säästöjä tai hintojen laskua, jota sillä toivotaan saatavan. Isot monikansalliset yritykset ovat vahvoja vaativassa ja byrokraattisessa kilpailutuksessa.

Prosessi voi olla liian vaativa pienille yrityksille, jotka eivät lähde siihen mukaan ja voivat pudota pois markkinoilta.

Seteli vain hoitoa tarvitsevalle

Tähän saakka Riihimäen kaupunki on ostanut palveluasumispaikkoja yksityisiltä Inkilänhovin ja Kotokartanosäätiön yksiköiltä vanhuksille maksusitoumuksella.

Palveluseteli antaa vanhuksille nykyistä suuremmat mahdollisuudet hakeutua hoitoon vaikkapa oman paikkakunnan ulkopuolelle omaisten läheisyyteen.

Kun sopiva paikka on löytynyt, perusturvatoimi arvioi, tarvitseeko vanhus kokopäiväistä tuettua tai ympärivuorokautista tehostettua palveluasumista.

Vanhustenhuollon sosiaalityöntekijä Tuija Levola kertoo vierailevansa aina vanhusten kotona ennen kuin vie palveluasumishakemuksen sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteisen SAS-ryhmän käsittelyyn.

– Kotona pärjäämiseen vaikuttaa kokonaistilanne. Terveyden lisäksi katsotaan onko ystäviä, omaisia, millainen sosiaalinen tilanne on ja onko vanhuksella pelkotiloja.

Jollei vanhus tule kotona toimeen yksin ilman, että läsnä on koko ajan toinen ihminen, hoitopaikan tarve on ilmeinen.

– Palveluasumiseen pääsy ja palvelusetelin saaminen ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Tarpeen arvioi aina SAS-työryhmä. Palveluasumisen paikkoja on kohtuullisesti tarpeeseen verraten. Vanhainkotiin on pidemmät jonot, kertoo Tuija Levola.

Palvelusetelin arvon määrittelee Riihimäen kaupunki asiakkaan hoivatarpeen ja maksukyvyn mukaisesti. Setelin maksimiarvo vastaa kaupungin omien palvelujen hintaa.

Vanhuksellekin jää maksettavaa

Palvelukodissa vanhus ja omaiset tekevät palvelusopimuksen ja palvelukoti laskuttaa kaupunkia seteliä vastaavalla summalla. Jos palvelukodin perimä hinta ylittää setelin hinnan asiakas maksaa erotuksen omavastuuosuutenaan.

– Perusturva arvioi, tarvitseeko asiakas asunnon ja aterioiden lisäksi muita hoiva- ja hoitopalveluja. Jos hinta ylittää asiakkaan maksukyvyn, kaupunki tukee asiakasta. Hinnan perusteella palveluja ei leikata, Tuija Levola toteaa.

Palvelusetelin käytöstä voi myös kieltäytyä, jolloin kaupungin on järjestettävä muulla tavoin hoitopaikka. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic