Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäellä sote-menot on nipistetty alle vuoden 2013 tason

Palveluiden uudistaminen on tuonut säästöjä, mutta
Riihimäen sosiaali- ja terveysjohtaja Mirja Saarni jää eläkkeelle lokakuun lopussa.

– Kotona Riihimäellä. Slogan tiivistää periaatteen, jolla sosiaali- ja terveydenhuoltoa on kehitetty neljä vuotta. Palvelut viedään kotiin niin perheille, aikuisille kuin vanhuksille, kertoo eläkkeelle siirtyvä sosiaali- ja terveysjohtaja Mirja Saarni.

Neljä vuotta sitten Riihimäki päätti uudistaa sosiaali- ja terveydenhuollon ja muutti perusturvajohtajan viran sosiaali- ja terveysjohtajan viraksi. Virkaan valittiin yhteiskuntatieteiden maisteri Mirja Saarni, joka saapui Hattulan perusturvajohtajan paikalta.

Muutoksen käynnisti kaupungin tavoite hakea sote-menoista kolmen miljoonan euron rakenteelliset säästöt.

– Olemme onnistuneet kustannustehokkuuden kasvattamisessa ja palvelujen monipuolistamisessa. …Riihimäen sote-menot alittivat viime vuonna vuoden 2013 tason.

Vaikka uudistukseen lähdettiin raha edellä, säästöt eivät ole heikentäneet palveluja. Mirja Saarni kertoo kaupungissa otetun käyttöön lukuisia uusia ongelmia ennalta ehkäiseviä ja toisaalta kotona asumista tukevia palveluita.

– Laitosvaltaisesta, raskaasta palvelurakenteesta on päästy kohti kevyempiä palveluja. On pystytty lisäämään henkilöstöä tukemaan kotona asumista.

On käynnistetty uusi ympärivuorokautinen perhekuntoutus aiemman päiväaikaan toimivan perhekuntoutuksen rinnalle. Perheet saavat kuntoutusta Mäkikujan perhekeskuksessa.

– Jatkossa työntekijät lähtevät myös perheiden koteihin tarjoamaan intensiivistä perhekuntoutusta, jolloin pystytään auttamaan nykyistä useampaa perhettä yhtä aikaa.

Perhekuntoutuksen lisäksi Riihimäellä ehkäistään ennalta lapsiperheiden ja nuorten ongelmia erilaisin ryhmätoiminnoin perheneuvolassa, perhetyössä ja nuorten palvelupisteen sekä ohjaamon palveluissa.

– Koska ensimmäisen lapsen saaminen on iso askel perheille, heille on tarjolla oma ryhmä, jossa saa valmennusta ja vertaistukea. Samoin päivähoidon pienimpien lasten vanhemmille on oma ryhmänsä.

Kaupunki on pystynyt vähentämään lastensuojelun sijoituksia . Viime vuonna sijaishuollon menot laskivat 600 000 euroa.

Terveydenhoito ja sosiaalipalvelut on Riihimäellä ollut tarkoitus integroida tiiviisti yhteen. Tavoite ei ole onnistunut hallinnollisesti, mutta asiakkaita pystytään palvelemaan asiakkaita aiempaa sujuvammin.

– Sairaalasta kotiutettavia ei enää pääsääntöisesti ohjata terveyskeskuksen vuodeosastolle eikä edes Riihikotiin. Sairaalasta palataan ensisijaisesti kotiin, jonne palveluja pyritään järjestämään kunkin yksilöllisen tarpeen mukaan.

Mirja Saarni kertoo, että ikäihmisten palveluissa laitoshoito on lopetettu ja korvattu kokonaan tehostetulla palveluasumisella. Samaan aikaan on lisätty Riihikotiin 45 paikkaa lyhytaikaiseen kuntouttavaan palveluasumiseen.

Palvelujen kehittäminen on läpäissyt koko sote-toimen ja työ on lähtenyt myös ruohonjuuritasolta. Monet ideat työn järkeistämiseen ovat tulleet kentältä. Työ jatkuu esimerkiksi kotihoidon kehittämishankkeessa.

– Vastikään on saatu sovittua uudistuksista paikalliseen asuntopolitiikkaan siten, että kotiutuminen esimerkiksi kuntoutusjakson jälkeen olisi sujuvampaa ja asukas saisi riittävän tuen pärjätäkseen hyvin omassa kodissaan.

Sote-integraatiossa riittää vielä työsarkaa. Toteutuu sote-uudistus tai ei, Riihimäellä tarvitaan palvelujärjestelmän tarkastelua kokonaisuutena yhtä hyvin toimivuuden, talouden kuin asiakkaan näkökulmasta. HäSa

Mirja Saarni

Riihimäen sosiaali- ja terveysjohtaja vuodesta 2014.

Lähtee eläkkeelle 31.10.2018

Syntynyt Hämeenlinnassa 4.10.1954

Varttunut ja käynyt koulut Tampereella.

Valmistui Jyväskylän yliopistosta humanististen tieteiden kandidaatiksi 1977 ja Tampereen yliopistosta sosiaalihuoltajaksi 1981 sekä vuonna 2004 yhteiskuntatieteiden maisteriksi.

PD-tutkinto Tampereen yliopiston terveystieteen laitokselta vuonna 1999.

On työskennellyt yli 20 vuotta Tampereen kaupungin sosiaalitoimessa vuoteen 2006, jonka jälkeen palvelujohtajana Oulun kaupungissa vuoteen 2009.

Hattulan perusturvajohtajana vuodesta 2009 vuoteen 2014.

Useita järjestötehtäviä, joista mainitsee tällä hetkellä tärkeimpänä Parasta lapsille -järjestön, jonka puheenjohtajana toimii.