Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäellä syntyy nyt ripeää tahtia pohdiskelevia popkappaleita – Elisa Laiholla on tuottelias kausi menossa

Elisa Laihon uusi albumi on nimeltään Kaunista valoa.
Hieman surumieliset tekstit puhuttelevat riihimäkeläistä Elisa Laihoa. Myös hänen omat sanoituksensa noudattelevat samaa linjaa. Kuva: Esko Tuovinen
Hieman surumieliset tekstit puhuttelevat riihimäkeläistä Elisa Laihoa. Myös hänen omat sanoituksensa noudattelevat samaa linjaa. Kuva: Esko Tuovinen

– Musiikki on mulle nyt tärkein juttu. Se on se, jota haluan tehdä, sanoo riihimäkeläinen Elisa Laiho.

Hänen uusi pitkäsoittolevynsä julkaistiin omakustanteena 1. marraskuuta. Edellisistä levytyksistä on ehtinyt kulua kymmenkunta vuotta.

– Tämä levy on ollut kolme vuoden projekti. Säveltäminen on ollut minulle aina tosi luontevaa, mutta itsekritiikki esti pitkään tekstien tekemisen. Kun levy oli jo miltei valmis, alkoi tekstejä ja samalla myös uusia biisejä syntyä.

Lopputulos oli, että jo miltei valmiille levylle vaihdettiin lopulta kolme Elisa Laihon kokonaan myös sanoittamaa kappaletta, nimikappale Kaunista valoa mukaan lukien.

Levyn kappaleet ovat kaikki Laihon itsensä säveltämiä. Sanoituksissa on mukana muun muassa kolme Tommy Tabermannin runoa.

Soittajina levyllä on muun muassa Laihon opiskelukavereita Sibelius-Akatemiasta. Sieltä on alkujaan myös tuttavuus levyn tuottajan, hausjärveläisen Matti Paatelman kanssa.

Musiikki on suomenkielistä, rauhallista ja pohdiskelevaa tarinankerrontaa, jonka ehkä voisi sijoittaa jonnekin popin ja iskelmän välimaastoon. Kappaleet rullaavat pehmeästi ja Elisa Laihon ääni soi kauniisti.

Elisa Laiho haluaa nyt tosissaan kokeilla, voiko musiikilla elää. Halu olisi kova.

Ensin tekstiä, sitten sävel

Laihon kappaleet lähtevät useimmiten liikkeelle valmiista tekstistä tai yksittäisestä lauseesta. Melko nopeasti aihiota seuraa yleensä myös melodia.

– Nyt on luova kausi menossa. Biisin hahmo voi syntyä vaikka vartissa, mutta sitten saatan hioa ja viimeistellä sitä vielä päiviä tai viikkojakin. Öisin minä näitä väsäilen. Viime yönäkin olin uuden biisin kimpussa.

Teksteissä Laihoa puhuttelevat eniten vähän surumieliset, suomalaisen mollivoittoiset tekstit, joissa kuitenkin on aina toivon pilkahdus.

Esimerkiksi Kaunista valoa -kappaleessa muistellaan lähtemättömän jäljen jättänyttä rakkautta, jonka aika on kivuliaisuudesta huolimatta jalostanut kauniiksi muistoksi.

Kappaleet eivät ole suoraan Elisa Laihon päiväkirjasta, mutta niistä löytyy toki yhtymäkohtia hänen omaan elämäänsä.

Oppia Kaustiselta ja Sibelius-Akatemiasta

Elisa Laiholla on vahva musiikkitausta. Hän kehitteli omia melodioitaan jo kouluikäisenä ja lähti 16-vuotiaana kotoaan Parkanosta Kaustiselle musiikkilukioon. Siellä syntyivät jo ensimmäiset äänitteet.

Musiikkikasvatuksen opinnot veivät Sibelius-Akatemiaan, jossa Laiholla oli pääsoittimena piano ja myös laulutunnit olivat mukana kuvassa koko ajan.

– Sibiksen opiskeluaikoina perustettiin bändejä ja kierrettiin esiintymässä Suomessa ja eri puolilla maailmaa.

Nyt on tullut aika kokeilla, kantavatko musiikilliset siivet ja onko musiikilla mahdollista elättää itsensä. Vuoden päästä on tehtävä ratkaisu, palaako hän vakituiseen musiikinohjaajan työhönsä Helsingissä.

– Uusi levy on eräällä tapaa käyntikorttini. Albumin tekemisessä on aikamoiset kustannukset, mutta fyysiset levyt myyvät nykyään vähän. Spotify-soitosta taas ei artistille paljon kerry.

Kaupallisiin radioihin on vaikea päästä isojen levy-yhtiöiden ulkopuolelta, mutta albumilta lohkaistuja sinkkubiisejä on jo soitettu Radio Suomessa, Radio Deissä ja Radio Helsingissä.

Bändin kanssa ensi vuoden puolella

Loppuvuodesta Laiholla on tässä vaiheessa luvassa joitakin nainen ja piano -tyyppisiä keikkoja. Bändin kokoaminen ja kanssa kiertäminen voisi olla ajankohtaista ensi vuoden puolella.

Seuraavista levyistäkin on suunnitelmia jo olemassa.

– Uusia biisejä on valmiina useita, joten uusi sinkku on luvassa jo ensi vuoden puolella.

Elisa Laiho toivoo myös saavansa muilta artisteilta biisitilauksia. HäSa

Riihimäellä uutta levyä myy ainakin kahvila Pompoti ja sisustus- ja lifestyleliike Bambi ja Kuu.

 

Korjattu 3.11.2019 kello 19.01 ingressin päivämääräviittaus. Levy julkaistiin 1. marraskuuta.

 

Elisa Laiho

Kuva: Muu
Uuden albumin kansi.

Riiihimäellä asuva muusikko, säveltäjä, sanoittaja ja esiintyjä.

Kotoisin Parkanosta. Asunut Riihimäellä kuutisen vuotta.

Perheeseen kuuluu puolison lisäksi kaksi alle kouluikäistä lasta.

Kehitteli omia melodioitaan pianon ääressä jo alakoululaisena.

Käynyt Kaustisen musiikkilukion.

Valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikkikasvattajaksi vuonna 2006.

Vakituinen työ vanhuspuolen musiikinohjaajana Helsingissä, nyt freelancerina.

Musiikki

Julkaissut aiemmin mm. Edith Södergranin runoihin tehtyjä sävellyksiä. EP-julkaisu myös soul-folk-henkisen Elisa Laiho Acoustic Flow -bändin kanssa 2006.

Keikkaillut ja konsertoinut eri kokoonpanoissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Tehnyt sävellyksiä myös muille artisteille.

Ensimmäinen suomenkielinen soololevy Mustaa tai valkoista vuonna 2008.

Vieraillut muusikkona myös teatterituotannoissa, muun muassa Riihimäen teatterissa.

Tänä syksynä mukana Merja Larivaaran kehittämän Seniorisoppa-konseptin konserttiesityksissä Riihimäen teatterissa yhdessä näyttelijä Katja Peacockin kanssa.

Toinen pitkäsoitto Kaunista valoa ilmestyi omakustanteena 1. marraskuuta. Sen jakelusta vastaa Texicalli Records.

 

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic