Kanta-Häme

Riihimäellä valtuusto hyväksyi kahden miljoonan leikkaukset

Tänä vuonna tehtävät puolen miljoonan euron ja ensi vuodelle jäävät 1,5 miljoonan leikkaukset käyttötalouteen saivat usean Riihimäen kaupunginvaltuutetun maanantai-illan kokouksessa epäilemään tavoitteiden toteutumista.

Toinen kiperä keskustelu käytiin puheenjohtajiston osa-aikapalkkauksesta, joka hylättiin lopulta äänin 23–20.

Kokoomuksen Kai Heimonen avasi käyttötalouden menoleikkausten kritiikin kysymällä, ovatko mittavat säästöt realistisia, kun reunaehdot sulkevat lomautusten ja irtisanomisten käytön.

– Jollei toteutus ole realistista, pitäisi se myöntää ja joko alentaa tavoitetta tai muuttaa reunaehtoja, Heimonen korosti.

Heimonen sai runsaasti kannattajia, vaikka kaupunginjohtaja Sami Sulkko perusteli tavoitetta kaupungin talouden tilalla ja tulevan maakuntahallinnon sekä soten asettamilla paineilla.

Sulkko vakuutti kahden miljoonan euron tavoitteen toteuttamisen onnistuvan, kun säästöjä lähdetään etsimään sairauspoissaoloista sekä työmarkkinatuen kaupungille lankeavasta sakkomaksupotista.

Sakkosummaa voidaan Sulkon mukaan merkittävästi leikata, kun pitkäaikaistyöttömien aktivointi onnistuu esimerkiksi lisäämällä kuntoutettavien sijoittamista kaupungin eri hallintokuntiin. Lisäksi herätellään yrityksiä aktivointitalkoisiin.

Sairauspoissaolojen määrää Sulkko uskoo voitavan vähentää sekä ennaltaehkäisevin toimenpitein että etsimällä mahdollisuuksia esimerkiksi pohtimalla osa-aikaisuusratkaisuja.

Riihimäen kaupungin on Sulkon mukaan pystyttävä viidessä vuodessa leikkaamaan käyttötalousmenojaan peräti 7,2 miljoonalla eurolla. Jollei maakuntahallinto toteudu, tavoite on vieläkin suurempi.

– On tehtävä rohkeita muutoksia, jotta käyttötalouden menokehitys saadaan hallintaan. On pystyttävä puuttumaan palvelutason tyyppisiin elementteihin. Prosentin suuruinen korotus veroprosenttiin tuoma 5 miljoonan euron verotulo ei vaikuta käyttötalouden menokehitykseen, Sulkko totesi.

Tämän vuoden 500 000 euron leikkaukset hyväksyttiin siten, että sivistyslautakunnan menoja leikataan 272 000 euroa, sosiaalilautakunnan 141 000 euroa, tekniikan ja ympäristön toimialan 64 000 ja keskushallinnon menoja 23 000 euroa.

Sirkka Ojaniemi (kok.) arvosteli toimintaa, jossa valtuusto ennen joulua lisäsi talousarvioon sivistyslautakunnalle 100 000 euroa tälle vuodelle ja nyt hyväksyi vaatimuksen supistaa menoja 272 000 euron verran.

Hallintosäännön muutosta puitiin jo toiseen kertaan valtuustossa. Kokoomuksen Eija Aittolan esitys nykymallin pitämisestä ennallaan voitti äänestyksen. Kaupunginhallituksen ja valtuuston puheenjohtajat saavat ansionmenetyksestä korvauksen lisäksi vuosikorvauksen.

Perussuomalaisten Jari Heikkinen ehdotti poistettavaksi esityksen, että lautakuntien jäsenistä vähintään puolet on oltava valtuutettuja tai varavaltuutettuja. Heikkinen hävisi äänin 26–17.

Kaupunginvaltuusto on edelleen 43-jäseninen, kaupunginhallitus 9- ja lautakunnat 11-jäsenisiä.

Toimitilaohjelma säilytettävistä, kunnostettavista ja myytävistä kiinteistöistä hyväksyttiin yksimielisesti. Myyntilistalla olevista Riihisalon ja Saloisten leirikeskuksista Mirja Lammi (kesk.) toivoi rantakaavoja, jotka helpottaisivat hankalaksi osoittautunutta myymistä.

Mahdollisimman nopeasti eroon päästävien kiinteistöjen listalla ovat myös Teatterihotellin osakkeet ja Matkakeskuksen toimistotornin tilat. HÄSA

 

 

 

 

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic