Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäelle halutaan huumeneularoskiksia - Keräyspisteet tulisivat keskustaan, asemalle ja Peltosaareen

Kaupunginhallitus käsittelee valtuustoaloitetta keräysastioiden asentamisesta maanantaina.
Luontoon jätetyt huumeruiskut neuloineen voivat aiheuttaa haavoja sekä levittää tartuntoja. Arkistokuva. Kuva: Esko Tuovinen
Luontoon jätetyt huumeruiskut neuloineen voivat aiheuttaa haavoja sekä levittää tartuntoja. Arkistokuva. Kuva: Esko Tuovinen

Riihimäelle halutaan erityisiä jäteastioita käytettyjen huumeruiskujen ja -neulojen saamiseksi pois kaduilta ja puistoista.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän jo viime vuoden maaliskuussa tekemässä valtuustoaloitteessa ehdotetaan, että astiat sijoitettaisiin paikoille, joissa käyttäjien tiedetään viettävän aikaansa.

Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja oli tuolloin kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtajana toiminut ja nykyisin sosiaali- ja terveysministerinä toimiva Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

Aloitteen on allekirjoittanut yli 20 valtuutettua useista valtuustoryhmistä.

Kolmen turva-astian hankkiminen maksaisi kaupungininsinöörin mukaan noin 1500 euroa ja niiden tyhjentämisestä aiheutuisi vuosittain noin 1500 euron kustannukset kaupungille. Kaupungininsinööri Toni Haapakoski ehdottaa keräyspisteitä aluksi keskustaan, aseman seudulle sekä Peltosaareen.

Ruiskujen keräämiseen tarkoitetuissa lukituissa astioissa on pieni suuaukko, josta ei mahdu sisälle ruiskuja suurempia esineitä tai esimerkiksi käsiä.

Ruiskut neuloineen menevät erilliseen sisäastiaan, joka vaihdetaan tyhjennyksen yhteydessä.

Huumeneularoskiksia on käytössä useissa kaupungeissa. Niiden avulla pyritään estämään eläimille ja ihmisille vaarallisten ja mahdollisesti tartuntoja levittävien ruiskujen jäämistä maastoon esimerkiksi leikkipaikoille.

Kaupunginhallitus saa esityksen päätettäväkseen tänään maanantaina. Kaupunginjohtaja Sami Sulkko kannattaa aloitetta ja esittää sen viemistä kaupunginvaltuustoon lopullisesti hyväksyttäväksi.

Hämeen poliisilaitos puoltaa roskisten asentamista.

Huumeidenkäyttäjien neulanvaihtopiste sijaitsee Riihimäellä terveysneuvontapiste Vinkissä.

Siellä käyttäjät voivat vaihtaa käytetyt ruiskunsa ja neulansa puhtaisiin sekä saada terveysneuvontaa. HäSa

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic