Kanta-Häme

Riihimäelle lisää päiväkirurgiaa

Riihimäeltä siirtyy Hämeenlinnaan vajaat konservatiivista 300 leikkausta. Hämeenlinnasta vastaavasti siirtyy 950 päiväkirurgista toimenpidettä Riihimäelle.

Muutos työnjaossa tapahtuu heti ensi vuoden alussa. Asiasta päätti sairaanhoitopiirin hallitus tällä viikolla.

Muutokset kytkeytyvät sairaanhoitopiirin päätökseen keskittää erikoissairaanhoidon yöaikainen päivystys Hämeenlinnaan.

Muutokset päivystyksessä aiheuttavat sen, että sairaanhoitopiirin Riihimäen yksikössä, Ryksissä voidaan hoitaa vain potilaita, jotka eivät tarvitse ympärivuorokautista päivystävää lääkäriä paikan päälle.

– Järjestelyt on hoidettava niin, ettei paikalla tarvita yöaikaan päivystäjää, vaan hän voi olla tavoitettavissa puhelimella, johtajaylilääkäri Markku Järvinen pohtii.

Riihimäellä on pelätty päivystyksen keskittämisen merkitsevän Ryksin alasajoa.

Järvinen kuitenkin vakuuttaa, että Riihimäen yksikkö keskittyy jatkossa päiväkirurgiaan, jonka volyymia on tarkoitus kasvattaa kautta linjan.

– Päiväkirurgisen toiminnan lisääminen on valtakunnallisestikin tavoitteena.

Jonot yhteen

Ryksin ja keskussairaalan päiväkirurgian jonot yhdistetään. Riihimäelle siirtyy mm. ortopedian, yleiskirurgian ja urologian päiväkirurgisia toimenpiteitä. Lasten päiväkirurgiaa siirrot eivät kuitenkaan koske.

Hämeenlinnaan taas siirtyy tekonivelleikkauksia, mutta myös pehmytkirurgiaa.

Riihimäellä on tehty noin 1 600 leikkausta, joista puolet on ollut päiväkirurgisia. Järvinen sanoo, että ensi vaiheessa toimenpiteiden määrä nousee noin 2 000:een.

Muutokset aiheuttavat uudelleenjärjestelyjä myös leikkaussaleissa ja niiden oheistiloissa niin Riihimäellä kuin Hämeenlinnassakin. Irtisanomisia ne eivät aiheuta. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020