Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäen Ajoharjoittelukeskus on menettänyt asiakkaistaan puolet – Taustalla Sipilän hallituksen uudistus

Riihimäen Ajoharjoittelukeskus on löytänyt uutta kassavirtaa uusista toiminnoista ajoharjoitteluradallaan.
Riihimäen Ajoharjoittelukeskuksen toimitusjohtaja Tomi Kemmo kertoo, että viimeisen vuoden aikana liikevaihto on vähentynyt kolmanneksella ja ajokorttia suorittavien asiakkaiden määrä puolella viime heinäkuussa voimaan tulleen ajokorttilakiuudistuksen myötä. Kuva: Riku Hasari
Riihimäen Ajoharjoittelukeskuksen toimitusjohtaja Tomi Kemmo kertoo, että viimeisen vuoden aikana liikevaihto on vähentynyt kolmanneksella ja ajokorttia suorittavien asiakkaiden määrä puolella viime heinäkuussa voimaan tulleen ajokorttilakiuudistuksen myötä. Kuvat: Riku Hasari

Reilun vuoden voimassa ollut ajokorttiuudistus on syönyt Riihimäen Ajoharjoittelukeskus oy:ltä puolet ajokorttia suorittavista asiakkaista.

– Heitä oli aiemmin vuodessa noin 8 000 ja nyt noin 4 000, kertoo keskuksen toimitusjohtaja Tomi Kemmo.

Heinäkuun alusta 2018 voimaan tulleen uudistuksen jälkeen ajokortin saaminen ei edellytä enää lainkaan pakollista rataharjoittelua, kuten liukasradalla ajoa, vaan sen voi suorittaa simulaattorilla, mikä on asiakkaalle rataharjoittelua edullisempaa.

Myös liikevaihto koki kolauksen

Asiakasmäärän puolittuminen näkyy myös yhtiön liikevaihdossa.

Liikevaihto ei kuitenkaan ole puolittunut. Se oli aiemmin noin puoli miljoonaa euroa, mutta pudotusta on Tomi Kemmon mukaan vain noin kolmasosa.

– Liikevaihtomme on onneksi pudonnut huomattavasti asiakasmäärää maltillisemmin, koska olemme keksineet uusia palvelumuotoja ja asiakaskuntaa. Sillä olemme pärjänneet.

Uutta on yhteistyö Pohjola Vakuutuksen ja sen autovakuutusasiakkaiden kanssa. Lisäksi yhtiön viitisen vuotta investoima moottoripyörärata on lähtenyt kukoistukseen.

– Sen kävijämäärä nousee joka vuosi. Maahantuojat ovat löytäneet sen, ja siellä on jatkuvasti koeajopäiviä. Lisäksi erilaiset moottoripyöräkerhot käyvät siellä harjoittelemassa, Kemmo kertoo.

Firmojen tykypäivät nostavat suosiotaan

Riihimäen Ajoharjoittelukeskus tarjoaa muun muassa riskientunnistamiskoulutusta.

– Pääasiakaskunta ovat autokoulut, mutta aika paljon myös opetusluvalla harjoittelevat ostavat palveluita suoraan meiltä jopa parinsadan kilometrin säteeltä.

Keskus järjestää myös omia kurssejaan, kuten yrityskursseja.

– Firmat järjestävät meillä erilaisia tykypäiviään. Ne ovat koko ajan nostaneet suosiotaan.

Vuoden aikana Suomessa on lopettanut kaksi ajoharjoittelurataa ajokorttiuudistuksen vietyä asiakkaat. Riihimäen Ajoharjoittelukeskus on keksinyt tilalle uusia ansaintakeinoja ajokorttia suorittavien asiakkaiden määrän pudottua puoleen.

Keskuksella on myös kaksi uutta simulaattoria, joilla asiakkaat voivat kokeilla ilmaiseksi pimeä- ja liukasajoharjoittelua, sekä yksi vain pimeäajoon tarkoitettu simulaattori.

– Pääsääntöisesti jokainen simulaattoria aluksi kokeillut on päätynyt siihen, että hän haluaa ostaa oikealla autolla ajettavan live-harjoittelunpaketin.

– Simulaattori ei asiakkaiden mukaan vastaa millään tavalla oikealla autolla ajettavaa kokemusta. He kokevat, että rahat menevät siinä hukkaan, toimitusjohtaja Tomi Kemmo toteaa.

Kemmon mukaan kaikki asiakkaat eivät vieläkään ole perillä ajokorttiuudistuksen sisällöstä.

– He kokevat tulleensa autokoulussa huijatuiksi ja tulevat sen jälkeen meidän radallemme ja haluavat ostaa liukasratapalvelun. HÄSA

Katso video miten ajonopeus vaikuttaa jarrutusmatkaan liukasajoharjoitteluradalla.

Päivän lehti

23.1.2020