Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäen asemanseudulle ensimmäinen suunnittelukilpailu – "Jaossa Riihimäen houkuttelevimmat rakennuspaikat"

Suokylän Peukaloisen korttelin jälkeen kilpailumallia käytetään Asemanpuiston muillakin alueilla. Hankepäällikkö Kristian Keinänen: "Uskomme Riihimäen olevan ilmeinen voittaja uudessa tilanteessa."
Kilpailualue Peukaloisen kortteli sijaitsee noin 500 metrin päässä Riihimäen rautatieasemalta. Kuva: Riihimäen kaupunki
Peukaloisen kortteli sijaitsee noin 500 metrin päässä Riihimäen rautatieasemalta. Suunnittelukilpailun arviointiryhmään kuuluu kaupungin virkamiehiä, kaupunginvaltuutettuja sekä Suomen Arkkitehtiliiton edustaja. Kuva: Riihimäen kaupunki

Riihimäen kaupunki on avannut Suokylän Peukaloisen korttelia koskevan arkkitehti- ja tontinluovutuskilpailun.

– Keskustan vieressä sijaitseva Asemanpuisto sisältää mielenkiintoisia täydennysrakennuskohteita. On selvää, että juuri nyt ovat jaossa Riihimäen houkuttelevimmat rakennuspaikat, sanoo hankepäällikkö Kristian Keinänen Riihimäen kaupungilta.

Kilpailualue sijaitsee noin 500 metrin päässä rautatieasemalta.

Alustavaa kiinnostusta kilpailuun ovat kaupungin mukaan osoittaneet useat kymmenet suunnittelutoimistot ja rakennusyhtiöt. Lopullinen osallistujamäärä selviää vasta suunnitelmaehdotusten saavuttua. Kilpailuaika päättyy 4. joulukuuta.

– Jos ja kun tämä kilpailu onnistuu toivotulla tavalla, samaa mallia tullaan hyödyntämään Asemanpuiston muillakin alueilla. Mahdollisia seuraavia kohteita ovat kosteikkopuiston eteläpuolinen alue ja Jokikylän alue, Keinänen kertoo.

Toiveissa ”Riihimäki-ilmiö”

Asemanpuiston eli asemanseudun kehittäminen ja samalla keskusta-alueen laajentaminen on Riihimäen strateginen kärkihanke. Kaupunki aikoo houkutella sinne rakennettavilla asunnoilla uusia asukkaita lähialueilta, pääkaupunkiseudulta ja pohjoisesta.

Keinänen näkee, että korona-ajan muutokset asumisen trendeissä kääntävät kiinnostusta väljemmin asutuille alueille pääkaupunkiseudun läheisyydessä.

– Uskomme pandemiasta tähän mennessä hyvin selviytyneen Riihimäen olevan ilmeinen voittaja uudessa tilanteessa. Ehkäpä seuraavaksi koemme Riihimäki-ilmiön.

Voittaja saa lunastusoikeuden

Kilpailutehtävänä on suunnitella Peukaloisen korttelin rakennukset ja toiminnot ja ”määrittää laatutaso Asemanpuiston alueen korkeatasoiselle suunnittelulle ja toteutukselle”. Suunnitelman perusteella alueelle laaditaan asemakaavan muutos.

Kilpailun voittavan suunnitteluryhmän rakentajakumppani saa uuteen kaavaan merkittävien tonttien lunastusoikeuden.

Riihimäen vs. kaavoituspäällikön Jari Jokivuon mukaan asemakaavamuutoksen on tarkoitus valmistua ensi vuoden loppuun mennessä, joten rakentamaan päästään vuonna 2022.

Kilpailuohjelman mukaan alueelle tavoitellaan vähintään tehokkuuslukua 1.2. Jokivuon mukaan se merkitsee 5 800 kerrosneliön rakentamista.

Aluetta rajaavat Suokuja, Pohjoinen Rautatienkatu, Kauppakatu ja Oikopolku. Kilpailualueen ulkopuolelle on jätetty yksi yksityinen tontti, jolla on puurakenteinen pienkerrostalo. Omistaja ei ole ainakaan toistaiseksi halunnut myydä sitä kaupungille. HÄSA

Artikkelia päivitetty kauttaaltaan 14.9. klo 15.06.

Lue myös: Riihimäen suuret suunnitelmat: Asemanseudulle valtavasti uudisrakennuksia ja 5 000 uutta asukasta – Jokikylästä aloitetaan (23.1.)

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic