Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäen asemanseutu ison muutoksen edessä – Suunnitelmaluonnoksissa radan varteen piirretään kerrostalojen helminauhaa

Riihimäki antaa asukkaiden valita, millainen asemanseudusta suunnitellaan.
Tähti. Kuva: Arkkitehdit LSV
Tähti. Kuva: Arkkitehdit LSV

Aseman seudusta arkkitehtityöryhmän valmistamat kolme luonnosta piirtävät kaikki radan varteen korkeiden asuinkerrostalojen helminauhat.

– Jokaisessa luonnoksessa kytketään Peltosaari toiminnallisesti osaksi asemanseutua, kertoo suunnittelutyöryhmän projektipäällikkö, arkkitehti Juha Luoma.

Kaikissa etsitään myös ratkaisuja autopaikoitukseen, ja kaikissa Voimalan sekä veturitallien on ajateltu sopivan kulttuuripalveluille.

Riihimäen yleiskaava-arkkitehti Niina Matkala painottaa, että nyt etsitään yhdessä kaupunkilaisten kanssa kolmen vaihtoehdon pohjalta mallia, jota lähdetään toteuttamaan. Asukkaiden näkemys on ratkaisevassa asemassa.

 

 

Vaihtoehtojen nimet ovat Tähti, Rata ja Väylä. Ne esitellään kaupunkilaisille messutyyppisesti keskiviikkona kauppakeskus Atomin aulassa, jossa niistä voi keskustella, kysellä ja kertoa omat näkemyksensä suunnittelijoille.

Tähti

Vaihtoehdoista Tähti pohjautuu vahvimmin visioon, joka esiteltiin kaupunkilaisille viime talvena. Monikeskustainen malli, jonka solmukohdasta asema-aukiolta lähtee säteittäisiä kaupunkirakentamisen kehityssuuntia.

Tähti kehittää vahvasti myös Peltosaarta, jonne radan varteen sijoitettu koulu toimii samalla päiväkotina ja monipuolisena palvelukeskuksena.

– Erilaisten palvelujen sijoittamista Peltosaaren puolelle punnitaan alueen jakosuunnittelun aikana, kertoo kaavoitusarkkitehti Anniina Korkeamäki.

Veturitallien yhteyteen Tähti sijoittaa korkean rakennuksen, jollainen on mukana hotellina myös keväällä hyväksytyssä asemanseudun visiossa.

 

Rata.
Rata.

 

Rata

Rata-luonnos tiivistää yhteyksiä Peltosaareen. Veturitalleilta ajatellaan ali- tai ylikulkusiltaa jalankulkijoille. Kun nyt jo rakennetaan Jokikylään kevyen liikenteen radan alitusta, Peltosaareen olisi kolme kulkuyhteyttä.

Peltosaareen nykyisen koulun ympäristöön luonnos sijoittaa rivi- tai luhtitalorakentamista samaan tyyliin kuin myös Väylä-luonnos.

Radanvarteen esitetään vaihtoehdossa uutta kerrostalorakentamista Jokikylästä aina veturitallien pohjoispuolelle saakka.

Myös Pohjoisen Asemakadun varteen, Rautatienpuiston puolelle on ajateltu kolmea uutta kerrostaloa. Tähti-luonnoksessa näitä rakennuksia on vain kaksi eikä Väylässä yhtään.

 

Väylä.
Väylä.

 

Väylä

Vaihtoehdossa Väylä radanvarren kerrostalorakentaminen painottuisi vahvasti veturitallien pohjoispuolelle ja kauppakeskus Atomin ympäristöön.

Vaihtoehdossa etsitään muita selkeämmin yhteyttä Hämeenkadun suuntaan. Uudisrakentaminen sijoittuisi Hämeenkadun, veturitallien ja Peltosaaren väliselle akselille.

Vaihtoehto jättäisi koulun nykypaikalleen

Jokikylässä Väylä-vaihtoehto esittää Vantaanjoen uoman siirtämistä, jolloin asuinalueen viihtyisyyttä lisäämään saadaan lampi.

Riihimäen asemanseudun kehittämistä edistää alueen maanomistajien kanssa tehty maankäytön aiesopimus. HäSa

 

Valmista jo marraskuussa

Asemanseudun visio vahvistui viime helmikuussa.

Vision pohjalta valmistunut kolme yleissuunnitemaluonnosta: Tähti, Rata ja Väylä.

Luonnokset esitellään yleisölle 14. elokuuta kauppakeskus Atomissa asukasmessuilla.

Verkkokysely kaupunkilaisille Riihimäen nettisivuilla 13.–27. elokuuta.

Luonnoksista saadun palautteen pohjalta valitaan jatkoon yksi suunnitelma ja esitellään syys-lokakuussa kaupunginhallitukselle.

Yleissuunnitelma etenee valtuuston päätettäväksi marraskuussa.

Ensi vuonna käynnistyy nykyisen Hämeenkatuun tukeutuvan keskustan yleissuunnittelu.

Kyselylomake, yksityiskohtaiset suunnitelmat ja youtube-videot löytyvät Riihimäen kaupungin sivuilta.

www.riihimaki.fi

Päivän lehti

27.2.2020