Kanta-Häme

Riihimäen ja Forssan seudut tarvitsevat sote-joustoa

Vahvaan peruskuntaan pohjautuvat sosiaali- ja terveyspalvelut sopivat Hämeenlinnan kaupungille hyvin. Silti joustoa vähintään 50 000 asukkaan edellytyksestä toivotaan naapuriseutujen puolesta.

Myös kaksitasoinen järjestämisvastuu on kaupungin näkemyksen mukaan hyvä tapa järjestää palvelut.

Se tarkoittaa, että yksi ja sama taho järjestää suurimman osan sosiaali- ja terveyspalveluista, myös erikoissairaanhoidosta.

Vain vaativin erikoissairaanhoito järjestetään erikseen.

Hämeenlinnan näkemys on tuotu esille muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön asettamille selvitysmiehille. Tilaajajohtaja Jukka Lindberg on valmistellut Hämeenlinnan omaa terveydenhuollon selvitystä syksystä alkaen.

Iso kokonaisuus

Myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallitus on samoilla linjoilla selvitysryhmälle esitetyssä kannanotossa.

– Siinä sairaanhoitopiiri on tullut järkiinsä ja kaupungin linjoille, että heidänkin kannanotossaan lähdetään nyt kolmen kaupunkiseudun muodostamista sote-alueista, Lindberg huomauttaa.

Sairaanhoitopiirin johtaja Jarmo Väänänen selittää, että jos katsottaisiin ainoastaan erikoissairaanhoidon näkökulmasta, ilman muuta päädyttäisiin maakunnan kokoiseen sote-alueeseen.

– Se olisi erikoissairaanhoidon kannalta optimaalinen, mutta nyt puhumme kaikkien terveydenhuollon ja myös sosiaalipalveluiden järjestämisestä.

Sairaanhoitopiirin hallitus päätyikin samalle kannalle kuin useimmat maakunnan kunnista eli kaupunkiseutujen kokoisiin sote-alueisiin.

Siinä yhteydessä keskussairaalan Riihimäen yksikkö kuitenkin siirrettäisiin osaksi Riihimäen sote-aluetta.

Joustoa väestötavoitteisiin

Hämeenlinna painottaa lausunnossaan vahvaa peruskuntaa, mutta ilmoittaa olevansa valmis myös seudun muiden kuntien kanssa tehtävään yhteistyöhön.

Kaupunki kiinnittää huomiota väestötavoitteisiin ja toivoo, että niitä voitaisiin soveltaa joustavasti.

Laajan perustason palvelujen tuottamiseen tarvitaan ministeriön linjauksen mukaan vähintään 50 000:n väestöpohja. Hämeenlinnan seudulla se ei ole ongelma.

Riihimäen seutu jää siitä hieman. Asukkaita on noin 46 000. Forssan seudulla heitä on vain 35 000.

Keskiviikkona Hämeenlinnassa vierailleet alueen sote-selvityshenkilöt arvioivat, että he tulevat omassa ehdotuksessaan painottamaan enemmän kokonaisuutta kuin tarkkoja väestörajoja.

Selvitysryhmän vetäjä Rauno Ihalainen lupasikin käyttää tervettä järkeä ministeriölle tehtävän ehdotuksen laatimisessa.

Yli maakuntarajan

Selvitysryhmään kuuluva Seinäjoen terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Tiina Perä kertoi, että myös yhteistyökuviot yli nykyisten sairaanhoitopiirien rajojen tutkitaan.

Forssan seudulla on ollut vetoa Varsinais-Suomen suuntaan ja Riihimäen seutu taas tähyilee Hyvinkäälle.

Toisaalta keskussairaalan säilyminen nykytasoisena edellyttää, että koko nykyinen maakunta on järjestämässä sen palveluita joko nykyistä suurempina vahvoina kuntina tai kolmena sote-alueena.

Myös yksi koko maakunnan kokoinen sote-alue on mahdollinen. Sille on kannatusta ainakin Janakkalassa ja Hattulassa. (HäSa)

 

Mainos