Kanta-Häme

Riihimäen kaupunginjohtaja pyyhkäisisi hallintojohtajan sivuun

Kaupunginjohtaja ja hallintojohtaja ovat ajautuneet vakavaan ristiriitaan Riihimäellä.

Jos kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokasen piirtämä hallintomalli toteutuu Riihimäellä, hallintojohtaja ei enää istu kaupunginhallituksessa esittelijänä. Asioiden esittely keskitetään kaupunginjohtajalle.

Kaupunginhallitus tutki maanantaina pitkään kaupunginjohtajan esittämää uutta organisaatiomallia, mutta jätti koko paketin pöydälle. Organisaatiomalli sisältää sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistämiseen liittyvät hallinnon uudistamiskuviot.

Hallintojohtaja Jussi Savola jätti kaupunginhallituksen pöytäkirjaan tiukkasanaisen lausuman, jossa hän tuomitsee jyrkästi Seppo Keskiruokasen tavan toimia ilman neuvotteluja, keskusteluja tai yhteistoimintamenettelyä.

Sote-valmistelu on kuulunut hallintojohtajalle, mutta kaupunginjohtaja päätti helmikuussa käyttää otto-oikeuttaan ja siirsi hallinto- ja johtamisjärjestelmään liittyvät sekä sosiaali- ja terveysjohtajan viran auki julistamiseen liittyvät asiat itselleen.

Muutos edellyttäisi yt-neuvottelut

Hallintojohtajan tehtävien muuttaminen edellyttäisi yhteistoimintamenettelyä, mutta nyt Seppo Keskiruokanen vei maanantaina kaupunginhallitukselle ennalta valmistelemattoman esityksen, jossa hallintojohtajalta vietäisiin esittelyoikeus.

Hallintojohtajan toimenkuvaan kuuluu sosiaali- ja terveystoimen ja sivistyksen toimialan asioiden esittely kaupunginhallituksen kokouksissa.

Seppo Keskiruokanen esitti myös kaupunginhallitukselle, että Riihimäki peruu päätöksensä erota terveyskuntayhtymästä.

Savola ihmettelee tätä esitystä, johon kaupunginjohtajalla ei ole toimivaltaa. Terveysasioiden esittely kuuluu hallintojohtajalle.

Kestämätön ilmapiiri

Jussi Savola toteaa lausumassaan:” Kaupunginjohtajan viimeaikainen toiminta ja tapa, jolla hän vie asioita kaupunginhallituksen päätettäväksi, on ollut mielestäni törkeää ja ala-arvoista.

Samalla totean, että kaupungintalolla on ollut jo pitkään vakava työilmapiiriongelma. Harkitsen vakavasti työsuojeluilmoituksen tekemistä.”