Kanta-Häme

Riihimäen kaupungintalolla sinnitellään vielä vuosi

Kosteusongelmien korjaamista joudutaan odottelemaan ensi vuoteen Riihimäen kaupungintalon uudessa osassa. Tänä vuonna vasta suunnitellaan ja ensi vuonna peruskorjataan, jos kaupungin talousarvioon löytyy tarvittava summa.

Kaupungin rakennuspäällikkö Hannu Mattila arvioi, että peruskorjaus voi alkaa ensi maalis-huhtikuussa ja kestää vuoden.

– Parhaillaan kartoitetaan paitsi hintaa, myös voidaanko remontin seassa työskennellä edes vanhalla puolella. Evakkotiloiksi katsotaan ainakin matkakeskusta ja kauppaoppilaitosta, Mattila kertoo.

Osa väestä evakossa

Syyt joidenkin kaupungintalon työntekijöiden jatkuviin päänsärkyihin, flussaisuuteen ja silmäoireisiin löytyivät jo vuosi sitten.

Sen jälkeen oireilevat ovat päässeet muihin kaupungin tiloihin kuten kaupungintalon vanhalle puolelle, entiselle kauppaoppilaitokselle ja yritystalolle, kertoo henkilöstöpäällikkö Taina Köninki.

Riihimäen kaupungin työsuojeluvaltuutettu Kari Masalin ei kanna huolta peruskorjauksen viipymisestä. Oireileville työntekijöille ovat järjestyneet väistötilat.

– Kaksi työntekijää siirtyi aivan vastikään uusiin työtiloihin. On ollut tärkeää, että työnantaja on kertonut ja käynyt avointa keskustelua tilanteesta. On kuultu asiantuntijoita ja työterveydenhuoltoa, jolloin hysteria on pidetty kurissa, Masalin sanoo.

Lasiseinät vuotavat

Lasielementeistä vuonna 1973 rakennettu julkisivu päästää elementtien saumoista sadevettä rakenteisiin, mutta ongelmia on pystytty rakennuspäällikkö Hannu Mattilan mukaan pienentämään korjaamalla ilmastointia.

Liian tehokas ilmastointi imi sadeveden kastelemista seinien eristeistä sisäilmaan mikrobeja, kun rakennuksesta puuttuivat riittävät raittiin ilman tulolähteet.

Ilmanvaihtokoneistoa on parannettu lisäämällä siihen ilmansuodattimet vähentämään mikrobeja. Lisäksi aulaan ja työhuoneisiin on saatu erillisiä ilmanpuhdistimia.

Talo revitään runkoa myöten

Sisäilmaongelmat alkoivat talossa jo nelisen vuotta sitten, mutta pahenivat vasta parin sateisen syksyn jälkeen joulun alla vuonna 2011.

Ongelmia etsittiin sisäilmamittauksin sekä rakenne- ja materiaalitutkimuksin.

Edessä on peruskorjaus, jossa julkisivun lasielementit puretaan pois ja uusitaan ikkunat. Ilmastointi ja lämmitysjärjestelmä on vaihdettava ja kellarin kosteusongelmat korjattava. Sisäseiniä poistetaan ja uusia pystytetään.

Hintalappua peruskorjaukselle ei vielä ole annettu, mutta summan arvioidaan alustavasti kohoavan jopa 2,5– 3 miljoonaan euroon. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020