Kanta-Häme

Riihimäen kaupungintalosta puretaan homepesäkkeet

– Julkisivun lasielementit on purettava pois, ikkunat uusittava. Lisäksi ilmastointi ja lämmitysjärjestelmä on vaihdettava, tiivistää Riihimäen kaupungin rakennuspäällikkö Hannu Mattila.

Kyse on Riihimäen kaupungintalon tulevasta peruskorjauksesta, joka on tehtävä talon sisäilmaongelmien vuoksi.

Kaupungintalon vuonna 1973 valistuneella uudella puolella suurella osalla työntekijöistä on ollut jatkuvia flunssaoireita, silmätulehduksia, päänsärkyä ja väsymystä. Ongelmat pahenivat syksyllä 2011.

– Pari syksyä on ollut harvinaisen kosteita ja sateisia, jolloin sadevesi on valunut ulkoseinien kautta rakenteisiin.

Ulkoseinät vuotavat

Puolentoista vuoden lukuisten mittausten ja erilaisten materiaali- ja rakennetutkimusten jälkeen syyt on pystytty jäljittämään. Rakenteita on avattu, kosteutta on mitattu, ilmanvaihtojärjestelmän toimivuutta tarkkailtu ja ilmatiiviyttä mitattu.

Hannu Mattila kertoo, ettei talosta ole löytynyt selvää ongelmalähdettä, joka olisi helppo korjata.

Mikrobikasvustoa on erityisesti uuden osan julkisivun rakenteissa. Seinää piiskaava sade pääsee lasielementtien saumoista sisään kastelemaan eristeet ja ikkunakarmeja ympäröivät villat.

– Mikrobikasvustoa on aina rakennusten ulkoseinissä, mutta kaupungintalon liian tehokas ilmanvaihto imee rakenteista ilmaa ja mikrobikasvustoa sisätiloihin, kun riittävät raittiin ilman tulolähteet puuttuvat.

Kellarissa ilmavuotoja

Ongelmien syitä löytyy myös kellarikerroksista, joissa on lattian rajoissa ilmavuotoja ja maanvarainen lattia on paikoin pinnoitettu muovimatolla. Kosteus pääsee nousemaan lattiarakenteisiin, mutta jää hengittämättömän muovimaton alle.

Syiden korjaaminen ei Hannu Mattilan mukaan onnistu yksittäisin toimenpitein, vaan vaatii perusteellista remontointia. Vanha osa on peruskorjattu vuonna 2003, mutta vuonna 1973 valmistunutta uutta osaa ei vielä koskaan.

Kaupungintalon peruskorjaukseen ei ole varattu talousarvioon tai -suunnitelmaan rahaa. Nyt kiirehditään hankesuunnittelun aloittamista tänä vuonna. Suunnittelurahaa tarvitaan 80 000 euroa. Varsinaisen peruskorjauksen hinta selviää vasta suunnitelman valmistuessa.

Evakkomatka harkinnassa

Kaupungintalon kosteusongelmien aiheuttamat oireet keskittyvät työsuojelupäällikkönä toimivan henkilöstön kehittämispäällikön Päivi Ojasen mukaan lähinnä talon uudemman osan työntekijöille. Oireita on suurella osalla, mutta vain muutamalla on vakavampia oireita. Valtaosa kärsii lievistä oireista, jotka kiusaavat, mutteivät estä työntekoa.

Työterveyslääkäri on antanut kaupungintaloon ongelmia selvittävälle sisäilmatyöryhmälle lausunnon, jonka mukaan oireista kärsiville työntekijöille tulee tarjota mahdollisuutta siirtyä toisiin tiloihin työskentelemään.

– Nyt odotamme tietoa miten peruskorjaushanke etenee. Sen perusteella pohditaan, miten toiminta järjestetään vaarantamatta henkilöstön terveyttä ja kuitenkin siten, että myös toiminnot turvataan, sanoo Päivi Ojanen.

Evakkotilaa kaupungilla on sekä entisessä kauppaoppilaitoksen rakennuksessa kaupungintalon läheisyydessä että rautatieaseman naapurissa matkakeskuksessa. Hannu Mattila arvioi, että matkakeskuksen tiloihin voidaan sijoittaa esimerkiksi koulutoimi ja osa perusturvasta. Hänen mukaansa mikään tila ei kuitenkaan riitä koko kaupungintalon uuden osan tarpeisiin.

Kaupungintalon peruskorjaustarpeen suunnittelurahan käsittely etenee teknisestä lautakunnasta kaupunginhallituksen kautta valtuustokäsittelyyn. (HäSa)

Päivän lehti

4.4.2020