Kanta-Häme

Riihimäen kaupunki aikoo myydä lähes puolet kaukolämpöyhtiöstä

Ostaja Aberdeen Standard Investment on yksi maailman suurimpia sijoitusyhtiöitä.
Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko kertoo, että vähemmistöosuus kaukolämpöyhtiöstä kiinnosti useita sijoittajia.

Riihimäen kaupunki on neuvotellut kauppakirjan 49 prosentin omistusosuuden myynnistä Riihimäen Kaukolämpö oy:stä Aberdeen Standard Investmentsille (ASI). Kaupunki ilmoitti kaupasta perjantai-iltana.

Kaupan odotetaan valmistuvan helmikuussa 2019. Se on vielä ehdollinen ja edellyttää kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen hyväksyntää.

Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko kertoo tiedotteessa kaupan olevan kaupungin talouden kannalta merkittävä ja historiallinen.

– Kaupan toteutuminen mahdollistaa kaupungin lainankannan paremman hallinnan sekä panostamismahdollisuuksia strategian kärkihankkeisiin, erityisesti aseman seudun kehittämiseen. Lisäksi kauppa mahdollistaa toimet kiinteistökannan kestävämpään hallintaan kaupungin rahoitusaseman merkittävästi parantuessa.

ASI:n mukaan kauppa on osa yhtiön laajempaa kohdeportfoliota. Se on yhtiön toinen infrastuktuurisijoitus Suomeen.

Monikansallisen yhtiön Economic Infrastructure-yksikkö keskittyy sijoittamaan ydininfrastruktuurikohteisiin Euroopassa ja sillä on omistusta seitsemässä muussa kohteessa, mukaan lukien kaasunjakeluyhtiö Suomen Kaasuenergiassa Suomessa, useammassa vesivoimalaitoksessa Norjassa, kolmessa liikkuvan kaluston varoissa ympäri Yhdistynnyttä Kuningaskuntaa sekä osuus kaasunsiirtoputkessa Alankomaissa.

Kaupunginjohtaja Sulkon mukaan kaukolämpöyhtiön vähemmistöosuuden ostaminen herätti laajaa kiinnostusta.

– ASI valikoitui kumppaniksi selvitysten ja tarjouskilpailun tuloksena. Käsityksemme mukaan yhtiö on pitkä-aikainen ja vakaa sijoittaja, sekä hyvä strateginen kumppani Kaukolämpöyhtiön toiminnan kehittämisessä. Tulevaisuudessa energiatoimialalla tulee väistämättä tapahtumaan muutoksia. Aberdeenin kansainvälinen osaaminen on ilman muuta lisäarvotekijä tulevaisuuteen varauduttaessa.

Riihimäen kaupunki ilmoittaa taustoittavansa asiasta ensi viikolla tarkemmin.

 

Aberdeen Standard Investments on osa yhtä maailman suurimpia sijoitusyhtiöitä. Standard Life Aberdeen Oyj:n pääkonttori sijaitsee Skotlannissa. Sillä on noin 1,2 miljoonaa osakkeenomistajaa ja se on listattu Lontoon pörssiin.

Riihimäen Kaukolämpö on perustettu 1978 ja vuoden 2017 lopussa sillä oli 718 kaukolämpö- ja 11 maakaasuasiakasta.

Yhtiön kaukolämpöverkon kokonaispituus on 100 kilometriä ja lämmön pääasiallinen lähde on paikallinen jätteidenkäsittelylaitos, jonka kanssa Riihimäen Kaukolämmöllä on pitkäaikainen sopimus.

Tämän lisäksi yhtiö tuottaa lämpöä itse lämpökattiloilla.