Kanta-Häme

Riihimäen Kesäkonsertit soivat sunnuntaihin asti

36. Riihimäen Kesäkonsertit tarjoavat 17 konserttia kuudessa päivässä. Sinivalkoista juhlaa -teemaisen festivaalin avajaisfanfaari soitetaan tänään kello 12 Granitin aukiolla.

Taiteellinen johtaja Joel Laakso, miten kuvailisit oloasi juuri ennen festivaalin alkua?

– Olen oikein odottavissa tunnelmissa. On ollut taas mielenkiintoista kasata festivaaliohjelma, ja tietenkin Kööpenhaminasta on aina mukava palata omaan kotikaupunkiin.

Mitä konserttia suosittelet, jos kuulija haluaa yllättyä?

– Rohkenisin väittää, että oikeastaan kaikki konsertit edustavat jollain tavalla mielenkiintoista näkökulmaa klassiseen musiikkiin. Sellaiselle ihmiselle, joka haluaa yllättyä, on paljon hyviä mahdollisuuksia. Tylsistymistä ei tarvitse pelätä.

– Lauantaina on tosi korkeatasoinen jazz-konsertti tiedossa ja sunnuntaina festivaali päätettään kansanmusiikkimaisissa tunnelmissa. Olisiko ensimmäistä kertaa, että Kesäkonsertit ei pääty klassisesti?

– Olli Mustonen on aina tunnettu tuoreesta näkökulmasta soittamiseen, ja Olli on aina saanut musiikin kuulostamaan siltä, ettei se ole loppuun kaluttua.

– Vähän samoja elementtejä on Mega4 jousikvartetilla. Sen kaikki jäsenet ovat vanhoja opiskelukavereita, ja olen saanut heidän kanssaan soittaa itsekin paljon.

Mikä keikka voisi rauhoittaa?

– Jos saa omaa konserttia ruveta mainostamaan, niin ranskalaisessa sellomusiikissa on paljon lyyristäkin osuutta. Isäni Ilarin teos, jonka soitamme yhdessä siskoni Annan kanssa, on paikoin jopa meditatiivinen.

Mitä tapahtumaa suosittelet sinivalkoisten tunteiden herättelyyn?

– Kansainvälisesti tunnettu urkuritaiteilija Kalevi Kiviniemi esiintyy Kino Sammossa ja vie kuulijat syviin, pohjalaisiin tunnelmiin. Kino Sampo on muuten mainio konserttipaikkana.

– Loppukonsertti on sadan vuoden mielikuvamatka Karjalaan ja evakkotunnelmiin. Siinä on mielenkiintoisella tavalla yhdistetty kuvaa ja ääntä musiikkiin. Paljon on luvassa autenttisia kansanmusiikki-instrumentteja, joihin ei joka konsertissa tule törmänneeksi.

Olet nyt kolmatta vuotta taiteellisena johtajana? Onko työ muuttunut vuosien saatossa, rutiiniksi, tylsemmäksi vai kenties antoisammaksi?

– Kolmen kerran aikana ei ole ehtinyt rutinoitumaan. Voisi melkein todeta niin päin, että vasta nyt on oikeastaan alkanut hahmottaa, mitä se festivaalin kasaaminen tarkoittaa. HÄSA

Mainos