Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäen Keskuspuiston kunnostus on nyt valmistumassa – vanhat puut tekivät tilaa kukkaistutuksille

Valoa, avaruutta ja mukavia penkkejä istuskella.
Keskuspuiston lammen keskellä olevalle saarelle on rakennettu askelkivet. Vasemmalla kuvassa pilkottaa leikkipuiston aita.

Kaivinkone katoaa ankkalammen rannalta ja Riihimäen Keskuspuisto on valmis juhlallisia vihkiäisiä varten. Vielä tänään työntekijät tasoittelevat viimeisiä multapenkkejä nurmea varten ja haravoivat hiekkakäytävät kuntoon.

Kauppakadun, Valtakadun, Keskuskadun ja Pohjoisen Rautatienkadun rajaama Keskuspuisto lampineen on ollut kolme kuukautta  isona työmaana. Vain leikkipuisto jäi entiselleen, mutta suljettiin puistotöiden ajaksi.

– Ennen kuin puiston kunnostusta lähdettiin suunnittelemaan, kysyttiin kaupunkilaisten mielipiteitä ja toiveita. Skeittiramppia tai vessaa tänne ei saatu, mutta avaruutta ja piknik-nurmea kyllä, kertoo suunnitteluhortonomi Päivi Sundman.

 

Suunnittelun lähtökohtana on ollut halu palauttaa puistossa alun perin vallinnut ilmava, valoisa ja huoliteltu vaikutelma, joka on havaittavissa vaikkapa siitä ilmeisesti vuonna 1960 otetussa valokuvassa.

– Tuolloin nähtävissä ollut siististi rajattu käytäväverkosto on pidetty ennallaan. Nurmelle on tehty muutama iso kukkapenkki, joita puistossa ei aiemmin ollut. Lammen ympäristöstä on vanhaa puustoa kaadettu ja palautettu taas aidaton ja avara näkymä.

Keskuspuiston historia yltää vuoteen 1935, jolloin puisto rakennettiin hyvinkääläisen ylipuutarhuri Hellemaan suunnitelman mukaan. Suolammen ympärille tehdyssä puistossa oli heti alusta lähtien hanhia ja ankkoja, mutta aitaus rakennettiin myöhemmin. Keskuspuistoon ja Opinpuistoon tehtiin 1950-luvun lopulla kaupungin ensimmäiset leikkipuistot keinuineen.

– Lampeen ei enää tuoda entiseen tapaan kesäksi ankkoja. Jos jotkin sorsat saapuvat sinne levähtämään, niitä ei tietenkään estellä, nauraa Päivi Sundman.

Lampi odottaa vettä.

 

Kaupunkilaiset ovat seuranneet tiiviisti puiston töiden etenemistä. Syksyllä surtiin vanhojen koivujen kaatamista, mutta niiden alta paljastui laaja ja avara puisto.

– Lammessa on ollut saari, mutta sitä oli vaikea huomata puiden ja korkean kasvuston keskeltä. Saari on nyt selkeästi näkyvissä ja sinne pääsee myös piipahtamaan. Veteen rakennettiin askelkivet.

Saari odottaa myös veistosta, jota varten on ennalta rakennettu valaisinvaraus. Taideteoksen hankintapäätöstä ei ole, joten saari jää odottamaan mahdollista koristettaan.

Keskuspuisto on saanut uuden oleskeluaukion. 

Puiston uuteen valoisaan ilmeeseen tuovat väriä läpi kesän istutukset.

– Kukkapenkkeihin on istutettu perennoja, jotka ovat helppohoitoisia ja monivuotisia. Korkeat heinät saavat jäädä näkyviin myös lumipeitteen keskelle.

Hiekkakäytävän varrelle kukkapenkkiin on istutettu koristekastikkaheinää, reunuspoimulehteä, tähkähietaliljaa,mirrinminttua, villanukkajäkkärää, sinipallo-ohdaketta, punaluppiota sekä sipulikukkina ukkolaukkoja.

Riippapihlajan katveessa lammen rannalla vanhojen siperiankurjenmiekkojen rinnalle nousee jättipoimulehteä, rantatyräkkiä, pohjanrantakukkaa, liuskavaleangervoa ja vahasaraa.

Keskuspuiston avajaisien yhteydessä torstaina paljastetaan myös puiston laidalle rakennetun kiertoliittymän keskellä Tommi Toijan veistos Eksynyt. HäSa

 

Päivän lehti

24.1.2020