Kanta-Häme

Riihimäen keskusta kaipaa yhä jalankulkijoita

Viimeistä päiväänsä Riihimäen kaupunginjohtajan työssä tänään tekevä Seppo Keskiruokanen harmittelee yhä kahta isoa toteuttamatta jäänyttä hanketta.

Torin alle suunniteltu paikoitustila ja kävelykeskusta oli kaatuneista hankkeista toinen. Toinen oli Paloheimon entisen sähkölaitoksen muuttaminen monimuotoiseksi kulttuurikeskukseksi, Voimalaksi.

– Keskustan kehittämissuunnitelmat pitäisi ehdottomasti kaivaa uudelleen tarkasteltaviksi ja katsoa aineiston pohjalta, mitä nyt voisi toteuttaa, hän pohtii.

Erityisesti kävelykeskustalle jo myönnetyn EU-rahoituksen ohittaminen harmittaa Keskiruokasta. Kun Riihimäki hautasi kehittämishankkeen, raha valui Hämeenlinnaan Verkatehtaan rakentamiseen.

Verkatehdas ja Hyvinkäällä Wanha villatehdas taas muistuttavat Riihimäellä, mitä Voimala-hankkeesta olisi voinut syntyä.

– Ykköspaikalla aseman vieressä oleva Voimala olisi kulttuuri-, viihde- ja kokoontumispaikkana erinomainen. Kulkeminen on vaivatonta ja yhteys pääkaupunkiseudulle lyhyt.

Vanhan rakennuksen uutta käyttöä voimakkaasti ajanut kaupunginjohtaja uskoo, ettei Voimala olisi voinut muuta kuin onnistua.

Kaupunkia 32 vuotta virkamiehenä luotsannut mies jää nyt seuraamaan päätöksentekoa tavallisena kaupunkilaisena.

– Riihimäen poliittisessa kentässä näkee saman kehityksen kuin koko maassa. Epävarmuus lisää poliittista kireyttä ja katkaisee ryhmien välisen keskusteluyhteyden.

Asukkaiden edun mukaisten ja kestävien päätösten tekeminen ei pitkään suju ilman yhteistä näkemystä ja yhteistyötä.

Yhteistyökykyä vaaditaan myös laajemmissa kuvioissa seudullisesti ja maakunnallisesti. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen maakunnallinen Oma Häme -työ tehdään koko maakunnan asukkaita varten.

– Vaikka sote siirtyy kunnan järjestämisvastuulta maakunnalle, sote-palveluihin kytkeytyvät lukuisat muut tehtävät hoidetaan edelleen kunnissa.

Esimerkeiksi Keskiruokanen ottaa kiinteistöjen huollon, keskuskeittiöt ja koulukuraattorit.

Riihimäen seudun kolmen kunnan Keskiruokanen uskoo löytävän jälleen kerran yhteisen sävelen, vaikka ristiriitoja on ollut ja on yhä.

– On tärkeää, että kaikki seutukunnat ovat mukana Oma Hämeessä, myös Forssa. Erillisajattelu ei ole kenenkään, viime kädessä ei edes Forssan edun mukaista, Keskiruokanen napauttaa arasta aiheesta.

Eläkkeelle siirtyessään Seppo Keskiruokanen pysyy riihimäkeläisenä ja asuu vaimonsa Marjatan kanssa edelleen Västäräkin kaupunkiasunnossaan.

– Tulemme olemaan aika lailla Rovaniemellä vapaa-ajan asunnolla ja toisaalta myös vaimon kotitilalla Lappeenrannassa.

Mökeillä pääsee kalastamaan, metsästämään ja lenkkeilemään.

– Viime kesänä saimme poikani Markuksen kanssa soutamalla ja putkiperholla 10,3 kilon lohen Tenolta! HÄSA

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic