Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäen kouluissa syödään pian Palmian ruokaa

Riihimäki välttää ruokahuollon ulkoistuksella uuden keskuskeittiön rakentamisen.

Päiväkotien ja koulujen ruuanvalmistus siirtyy Riihimäen kaupungin keskuskeittiössä Palmialle tammikuun alusta lähtien.

Tiistaina 2. tammikuuta tarjoillaan jauhelihakastiketta ja pastaa. Päivittäiset 5 000 ateriaa valmistaa tuttu henkilökunta Telluskeittiössä, mutta uuden omistajan palveluksessa.

 

Ruokailu siirtyy digiaikaan, sillä Palmia otti jo kolme vuotta sitten käyttöön mobiilisovelluksen. Lataamalla kännykkään Palmian kouluruoka -sovelluksen näkee puhelimeltaan ruokalistan, mutta voi myös äänestää hymynaamalla ruuasta ja antaa palautetta.

Sovellus antaa tietoa erikoisruokavalioita noudattaville, kertoo ravintosisällöt ja jopa raaka-aineiden alkuperän.

– Lautasannoksen hinta on tietysti tärkeää, mutta haluamme kannustaa koululaisia myös syömään terveellisesti ja myös tekemään hyviä valintoja. Esimerkiksi kasvisruokaa tullaan hiljalleen lisäämään, kertoo Palmian toimitusjohtaja Niina Rokkila.

Helsingin seudulla suosittu kasvissosekeitto palaa uudistettuna riihimäkeläisten lasten ja koululaisten lounaalle.

 

Lempiruoka broileripasta luvataan pitää edelleen riihimäkeläisten koululaisten ruokalistalla samoin kuin muut suosikit: lihapullat, ohrapuuro ja pinaattiletut.

– Olemme jo puolen vuoden ajan käyneet henkilökunnan kanssa ruokalistaa ja reseptiikkaa läpi ja suunnitelleet tulevaa. Uutta tulee olemaan esimerkiksi, että salaattien ainekset tarjoillaan erillisinä, ei enää sekoituksina.

 

Riihimäki päätyi kilpailuttamaan ruokahuollon järjestämisen, kun nykyisen keskuskeittiön tilalle olisi pitänyt rakentaa uudet vähintään viiden miljoonan euron hintaiset tilat. Telluskeittiö toimii vielä ensi vuoden ajan Palmian käytössä Peltosaaren koululla, mutta sitten koulurakennus suljetaan sisäilmaongelmien vuoksi.

Kilpailutuksen voittaneen Palmian kanssa solmitun sopimuksen mukaan yhtiö rakentaa aikanaan uuden keskuskeittiön Riihimäen seudulle.

Kaupunginjohtaja Sami Sulkko uskoo, että Palmian kaltainen iso ateriavalmistaja tulee houkuttelemaan myös muuta elintarvikealan yritystoimintaa Riihimäelle.

 

Kaupungin ja Palmian sopimuksessa on varmistettu aterioiden laadun säilyttäminen vähintään nykytasolla. Yhden lautasellisen hinta on noin 75–80 senttiä.

– Riihimäen kaupunki on jo saavuttanut tehostustoimin edullisen lautashinnan, mutta tietysti meillä isot volyymit näkyvät, toimitusjohtaja Niina Rokkila toteaa.

 

Palmialla on keskuskeittiö myös Hämeenlinnassa, jossa tehdään 18 000 ateriaa päivässä. Kun toiminta Riihimäellä käynnistyy, Palmian päivittäin valmistamien aterioiden määrä nousee 35 000:een.

Riihimäen ruokahuollon 57 hengestä 11 jää valmistamaan vanhustenhuollon ateriat Riihikodin keskuskeittiössä. Palmialle siirtyy 46 työntekijää. HäSa