Kanta-Häme

Riihimäen lääkärit muuttavat sairaalaan

Terveyskeskusvastaanoton lääkärit ja hoitajat muuttavat Riihimäellä Penttilänkadun terveysasemalta entisen aluesairaalan tiloihin. Puolet kiireettömiä vastaanottoaikoja hoitavien lääkärien ja hoitajien työpareista siirtyivät sairaalalle jo vuosi sitten ja nyt loputkin pääsevät uusittuihin vastaanottohuoneisiinsa.

Avoterveydenhuollon ylihoitaja Sanna Puolakka Riihimäen seudun terveyskeskuksesta kertoo, että ensi viikolla terveyskeskus toimii muuton vuoksi vajaateholla.

Muuton kanssa samaan aikaan otetaan Lopella ja Oitissa terveysasemilla sairaanhoitajan vastaanotoilla käyttöön videolaitteet. Potilaat pääsevät hoitajan luona kerran viikossa lääkärille videolaitteiden välityksellä 7. huhtikuuta alkaen.

Lääkärien vastaanottoaikojen jonoja pyritään lyhentämään kesään mennessä.

Muuton vuoksi jono ei Puolakan mukaan veny paljon, sillä muuttoon on varattu 2,5 päivää ja puolet vastaanotoista toimii normaalisti. Potilaiden toivotaan myös osaavan uusiin vastaanottotiloihin ilman suuria sekaannuksia.

– Vastaanottoaikaa varattaessa potilaille annetaan hyvin huolellisesti ohjeet, minne he tulevat. Nyt päästään kahdesta toimipisteestä eroon, mutta sairaalassa vastaanotot toimivat vielä kahdessa eri kerroksessa. Päivystys ja akuuttivastaanotto pysyy tutussa Pulssi 77 tiloissa, kertoo avoterveydenhuollon ylihoitaja Sanna Puolakka.

Kiireettömälle vastaanotolle tulevat potilaat hoidetaan sekä toisessa kerroksessa että kuudennessa. Kun remontit ja tilojen uudelleen järjestely on saatu valmiiksi noin vuoden kuluessa, lääkärien kiireetön vastaanotto keskitetään lopulta kuudenteen ja seitsemänteen kerrokseen.

– Psykiatrian toiminta tulee ensi vuonna muuttamaan Penttilänkadun terveysasemalle, Puolakka kertoo.

Ensimmäinen reseptihoitaja aloittaa vielä kesään mennessä vastaanotot Riihimäen terveyskeskuksessa. Sairaanhoitajalla on oikeus kirjoittaa potilaille rajatusti reseptejä.

– Hoitaja sijoitetaan akuutti- ja pitkäaikaishoidon tarpeisiin. Käytännössä hän tulee työskentelemään puolet ajasta Hausjärvellä ja puolet Lopella.

Hausjärveltä ja Lopelta siirrettiin terveyskeskuslääkärien vastaanotot viime vuonna Riihimäen sairaalan tiloihin. Kuntalaiset ovat olleet tyytymättömiä uuteen järjestelyyn varsinkin, kun lääkärin luo pääsyä on joutunut odottamaan jopa yli kuusi viikkoa.

Reseptihoitajien avulla puretaan painetta lääkärien vastaanotolle. Opiskeluterveydenhuollossa työskentelee jo terveydenhoitaja, jolla on myös rajatut oikeudet reseptien kirjoitukseen.

Ensi vuonna kolmas hoitaja saa reseptihoitajan tutkinnon suoritettua, jolloin hän pääsee aloittamaan reseptikirjoituksen kiireellisen hoidon yksikössä akuuttivastaanotolla. HÄSA

Päivän lehti

27.5.2020