Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäen organisaatio muuttuu kirskuen

Valtuusto käsitteli useita byrokratiaa tihkuvia asiakokonaisuuksia.

Tavoiteorganisaatio, hallintosääntö, strategia ja sen kärkihankkeet, robotiikka, kiertotalous ja resurssiviisaus – Riihimäen kaupunginvaltuuston keskustelu leijui maanantaisessa kokouksessa todella korkeissa sfääreissä.

Puhuttiin siellä kyllä suomeakin. Hallintosääntöä piti muuttaa. Kaupunginhallitukselle tulee siinä neljä toimialuetta, jotka ovat hallinto- ja konsernipalvelut, sivistys ja osaaminen, elinvoima ja tekniset palvelut.

Petri Mattila (sd.) muistutti, aikoinaan samaista hallintosääntöä hyväksyttäessä ennakoineensa vallankaappausta.

– Olin oikeassa. Valtuustolta ja muilta luottamuselimiltä vietiin valta. Valtuustosta tuli pelkkä virkamiesten kumileimasin. On hyvä, että tätä asiaan pohditaan nyt uudelleen.

 

Tällä Mattila viittasi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkurin (sd.) puheenvuoroon, jossa hän valitteli, että lautakunnat eivät keväällä antaneet juurikaan palautetta, kun yritettiin kartoittaa hallintosäännön muutostarpeita.

Nyt ryhmänjohtajat olivat päätyneet antamaan tarjoukselle jatkoaikaa syyskuun loppuun asti.

Kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja Pertti Mäkelällä (kok.) olisi ollut valmiitakin muutosesityksiä hallintosääntöön. Hän oli ennen ryhmyrien jatkotarjousta ajatellut esittää pykälän palauttamista uudelleen valmisteluun.

Nyt hän päätyi kuitenkin esittämään päätökseen pientä lisäystä. Hän esitti, että muutosehdotukset tehtäisiin syyskuun loppuun mennessä ja mahdolliset muutokset käsiteltäisiin vuodenvaihteeseen mennessä.

Valtuusto hyväksyi lisäyksen ja pykälän yksimielisesti.

 

Tarkastuslautakunnan kertomuksen ja tilinpäätöksen yhteydessä kävi ilmi, ettei robotiikka ole ihan vielä lyönyt itseänsä läpi koko henkilöstön piirissä. Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Kai Heimonen (kok.) arvioi, että innolle hieman naureskellaan.

Henkilöstöä pitäisi vielä kouluttaa ja sitouttaa tähän Riihimäki-strategian kärkihankkeeseen. Tämä on tarkastuslautakunnan arvio.

Keskustelua käytiin myös mm. Uranuskodin tilanteesta. Tarkastuslautakunta oli havainnut, että tämän vuosikymmenen alussa rakennettu talo sopii huonosti heikkokuntoisille vanhuksille, joita ympärivuorokautisessa hoivassa nykyään asuu.

Kirsti Leskenmaa (sd.) vaatikin, että ympärivuorokautiseen hoivaan pitäisi saada toisenlaiset tilat.

 

Tilinpäätöksen yhteydessä Eero Yrjö-Koskinen (vihr.) kyseli, miksi Riihimäki on kirjannut Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin peruspääoman alennuksen taseeseensa, vaikka kuntayhtymä perui kiinteistöjärjestelyihin liittyneen päätöksen.

Lähes 10 miljoonan arvonalennuskirjaus on kuitenkin Riihimäen taseessa edelleen.

Kaupunginjohtaja Sami Sulkon mukaan tämä liittyy siihen, että Riihimäki selvittää sairaanhoitopiirin vaihtamista.

– Sillä ei ennakoida päätöstä, mutta sillä pyritään varovaisuuteen epävarmassa tilanteessa. HÄSA

Päivän lehti

18.1.2020