Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäen palveluverkon esitys valmistui – Kaksi koulua kullekin alueelle

Esityksen mukaan Jukolan alakoulu jatkaisi toimintaansa 1.–2. -luokkalaisille.
Ohjausryhmän esityksen mukaan Jukolan alakoulussa opetus jatkuisi 1.–2. -luokkalaisille. Kuva: Tomi Vesaharju
Ohjausryhmän esityksen mukaan Jukolan alakoulussa opetus jatkuisi 1.–2. -luokkalaisille. Kuva: Tomi Vesaharju

Riihimäen kaupungin tulevaisuuden palveluverkkoa koskeva esitys on valmistunut. Ohjausryhmän alustavan ehdotuksen mukaan pohjoisella, itäisellä ja läntisellä alueella on tulevaisuudessa kaksi alakoulua.

 

Pohjoisella alueella opetusta olisi Uramon ja Pohjoisen koululla.

Itäisellä alueella opetusta olisi monitoimitalossa, jota ohjausryhmä kutsuu Lasten ja nuorten taloksi. Taloon sijoittuisi varhaiskasvatuksen ja esi- ja perusopetuksen lisäksi nuorisopalveluita, musiikki- ja kansalaisopiston toiminnat sekä taidekoulu. Ohjausryhmän esityksen mukaan taloon ei tulisi kaupungin hallintopalveluja. Lisäksi itäisellä alueella säilyisi Jukolan alakoulu 1.–2. -luokkalaisille.

Läntisellä alueella opetusta olisi Eteläisessä koulussa ja joko Herajoen tai Lasitehtaan koulussa. Herajoen ja Lasitehtaan koulujen tilannetta tarkasteltaisiin uudestaan viimeistään vuonna 2023.

 

Nykyisin Riihimäen pohjoisella ja läntisellä alueella on kummallakin kolme koulua, itäisellä neljä. Itäisellä alueella sijaitsevan Peltosaaren koulun oppilaat opiskelevat tällä hetkellä Kalevantalolla.

Riihimäen koulunsa aloittavien lapsien määrän ennustetaan laskevan yli 30 prosentilla vuodesta 2019 vuoteen 2025 mennessä.

 

Ohjausryhmä esittää, että kaupunki luopuu lukuisista kiinteistöistä: kaupungintalosta, Teatterihotellista, Junailijankadun ja Saturnuksen päiväkodeista, nuorisotalo Monarista, Kutomosta, kansalaisopistosta, musiikkiopistosta, taidekoulusta, Kalevantalon opetustiloista ja virastokeskus Veturista.

Toimintojen sijoittaminen uudelleen suunnitellaan tarkemmin myöhemmin.

Nuorisopalveluiden sijoittuminen kaupungin tiloihin ratkeaa ohjausryhmän näkemyksen mukaan Lasten ja nuorten talon suunnittelun yhteydessä. Lasten ja nuorten talon käyttöönotto parantaa seurojen ja yhdistysten kouluissa käytössä olevia liikuntatiloja.

Lisäksi esitetään lukuisten tilojen vuokraamisen lopettamisesta.

 

Ohjausryhmän mukaan Suomen lasimuseo ja Suomen Metsästysmuseo voitaisiin yhdistää lisärakennuksella, mikäli Metsästysmuseosta tulee Erämuseo.

Riihimäen kaupunginmuseo ja taidemuseo olisivat jatkossa keskustassa ja asemanseudulla. Ohjausryhmän näkemyksen mukaan niiden yhdistäminen on mahdollista.

 

Kaupunginhallituksen nimeämässä ohjausryhmässä on edustus jokaisesta valtuustoryhmästä.

Palveluverkkouudistusta koskeva työ käynnistyi keväällä 2019 ja poliittinen ohjausryhmä aloitti työnsä keväällä 2020.

Kaupunginhallituksen asettaman ohjausryhmän ehdotus lähtee seuraavaksi lautakuntiin lausuntokierrokselle.

Palveluverkkoa koskevan työn tavoitteena on luoda Riihimäelle tulevaisuuden toimintaympäristöä vastaava palveluverkko. Perussuomalaisten Jari Heikkinen jätti eriävän mielipiteen ohjausryhmän alustavaan päätösehdotukseen. HäSa

Aiheesta kirjoitettu aiemmin: Kouluverkkovääntö kiihtyy Riihimäellä – Ohjausryhmässä revitään jo pesäeroa tulevaan esitykseen: ”Puolustamme lähikouluja” (28.8.2020)

Riihimäen tulevaksi kouluverkoksi on ehdolla kolme mallia – useita kouluja uhkaa lakkauttaminen (11.8.2020)

Riihimäen koulujen kohtalo palautettiin valmisteluun: ”Eurojen ja talouden näkökulma ei ole ainoa näkökulma” (9.3.2020)

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic