Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäen poliklinikan ihotautilääkärit tarkastavat sadan ensimmäisen ihon

Tarkastukset tehdään ihopäivänä. Päivän avulla halutaan jakaa tietoa ihomuunnoksista ja ihosyöpien ennaltaehkäisemisestä.
Omaa ihoa kannattaa tarkkailla. Luomien säännöllinen tutkiminen auttaa huomaamaan mahdolliset muutokset. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen
Omaa ihoa kannattaa tarkkailla. Luomien säännöllinen tutkiminen auttaa huomaamaan mahdolliset muutokset. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin Riihimäen yksikön ihotautien poliklinikalla vietetään 15. toukokuuta ihopäivää. Ihopäivänä sata ensimmäistä saa ilmaisen ihotautilääkärin tekemän ihon tarkistuksen.

Ihopäivän avulla halutaan tarjota matalan kynnyksen mahdollisuus ihomuunnosten tutkimukseen. Tapahtumassa jaetaan myös tietoa auringolta suojautumisesta, ihomuutoksista ja Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen toiminnasta.

Ihopäivä järjestetään yhteistyössä Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen kanssa ja se on osa jokakeväistä Euromelanooma-kampanjaa.

Euromelanooma on eurooppalainen ihotautilääkärien organisoima kampanja. Sen tavoitteena on ennaltaehkäistä ihosyöpien syntymistä ja edistää niiden varhaista diagnosointia.

Kampanjaan osallistuu vuosittain yli 30 maata. Kampanjan 20 -vuotisen historian aikana jo yli 450 000 ihmistä on saanut ilmaisen ihotarkastuksen.

Ihopäivänä ihotautien erikoislääkärit tutkivat ihon ja ohjaavat tarvittaessa jatkotoimenpiteisiin. Henkilökunta toivoo, että tarkastukseen tullessa pukeudutaan helposti riisuttavaan vaatetukseen.

Vuoronumeroiden jakaminen aloitetaan aamulla kello 8.00.

Ihosyövän varhainen tunnistaminen on tärkeää.

Ihosyöpä syntyy, kun ihokudoksen terveet ja hyvänlaatuiset solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi.

Auringon ultraviolettisäteily on suurin yksittäinen ihosyövän aiheuttaja. Ihosyövän syntymistä voikin osittain ehkäistä omalla toiminnallaan. UV-säteilyltä voi suojautua vaatetuksella, auringon suoran altistumisen välttämisellä ja aurinkovoiteiden avulla.

Omaa ihoa kannattaa tarkkailla. Ihomuutoksen kannattaa käydä näyttämässä lääkärillä. HÄSA.

Päivän lehti

10.7.2020