Kanta-Häme Riihimäki

Riihimäen selvitys valmistui: Maakunnan vaihto helpottaisi asukashankintaa muttei toisi muita hyötyjä

Uuteenmaahan siirtyminen lisäisi Riihimäen vetovoimaa asuinpaikkana. Muilta osin vaihtoehtoisselvityksen tulosten voi nähdä tukevan Kanta-Hämeessä pysymistä.
Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko kertoi keskiviikkona maakunnan ja sairaanhoitopiirin vaihtamista koskevan selvityksen annista. Kuva: Esko Tuovinen
Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko kertoi keskiviikkona maakunnan ja sairaanhoitopiirin vaihtamista koskevan selvityksen annista. Kuva: Esko Tuovinen

Maakunnan ja sairaanhoitopiirin vaihtaminen ei toisi Riihimäelle merkittäviä hyötyjä, kertoo Riihimäen kaupungin teettämä vaihtoehtoisselvitys.

Kasvavan Uudenmaan osana Riihimäki vetäisi paremmin uusia asukkaita, mutta muilta osin selvät positiiviset vaikutukset ovat vähissä tai hämärän peitossa. Sote-kustannuksissa ei syntyisi ainakaan mainittavia säästöjä.

Lisäksi moni yksittäinen asia puoltaa Kanta-Hämeessä pysymistä – muun muassa EU-rahoitusmahdollisuudet. Elinkeinoelämän kannalta maakunnan nimellä ei ole juuri merkitystä.

Riihimäen valtuutetut joutuvatkin puntaroimaan vetävämmän asuinpaikkabrändin painoarvoa suhteessa muihin asioihin.

– Toisaalta uskomme, että pystymme kääntämään väestötappion joka tapauksessa omilla toimillamme. Kysymys kuuluu, kuinka merkittävästi Uuteenmaahan liittyminen vauhdittaisi positiivista kehitystä. Ihan puhdasta vastausta siihen ei varmaan löydy, pohtii Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko.

Nahkuri: ”Valinnan pitää olla joko tai”

Keskiviikkona valmistunut selvityspaketti koostuu kahdesta eri selvityksestä. MDI Public Oy selvitti maakunnan vaihtamista ja Nordic Healthcare Group sairaanhoitopiirin vaihtamista ja Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymään liittymistä.

Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd.).

Selvityksissä ei oteta suoraan kantaa siihen, mitä Riihimäen kannattaisi tehdä, vaan arvioidaan eri vaihtoehtoihin liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia.

Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd.) ei halua vielä tulkita selvitysten tulosten merkitystä.

– Tästä Häme vastaan Uusimaa -asiasta on käyty vuosien mittaan paljon eipäs–juupas-keskustelua. Nyt on sitten selvitetty faktat, joiden pohjalta päästään aidosti keskustelemaan ja tekemään päätöksiä, hän toteaa.

– Selvitysten mukaan valinnan pitää olla joko tai. Ei olisi viisasta vaihtaa vain sairaanhoitopiiriä.

Nahkurin mukaan olennaista on, millaiseksi Riihimäen rooli eri vaihtoehdoissa muodostuu.

Tulevaisuuden rakenteet vielä auki

Selvitysten heikkous on se, että ne perustuvat nykyisiin sote- ja muihin rakenteisiin, joiden muutoksia ei vielä tiedetä.

– Tässä pitää katsoa pidemmälle tulevaisuuteen. Tarkastelukulma muuttuu, jos vaihtoehtoina eivät enää olekaan Kanta-Häme ja Uusimaa vaan Pirkanmaa ja Uusimaa, kaupunginjohtaja Sulkko sanoo.

Hän itse arvioi, että maakuntien ja sairaanhoitopiirien määrä tulee vielä vähenemään.

Selvityksissä ei myöskään huomioida sitä mahdollista vaihtoehtoa, että riihimäkeläiset innostuisivat tulevaisuudessa käyttämään Hyvinkään sairaalan palveluja.

Kanta-Hämeessä Riihimäkeä kuumottaa uuden Assi-sairaalan hinta. Myös HUS:n puolella on vireillä tai jo käynnissä erilaisia saneeraus- ja muita rahaa vaativia hankkeita, muun muassa Hyvinkään sairaalan peruskorjaus.

Valtuusto päättää joulukuussa

Maakunnan vaihtaminen vaatisi valtioneuvoston päätöksen. Hallituksen tämänhetkisen sote-suunnitelman valossa lupa olisi todennäköisesti kiven takana.

Kaupunki esittelee selvitysten sisältöä Riihimäen ja naapurikuntien valtuutetuille torstaina. Kaupunkilaisille asiakokonaisuutta avataan 25. marraskuuta järjestettävässä avoimessa keskustelutilaisuudessa.

Riihimäen kaupunginvaltuusto päättää maakunta-asiasta joulukuussa.

– Silloin linjataan, lähteekö Riihimäki hakemaan maakunnan tai sairaanhoitopiirin vaihtamista vai ei. Meillä ei ole mitään halua tai tarvetta pitää maakuntaa löysässä hirressä, Sulkko sanoo.

– Samaa keskustelua ei tarvitse käydä yhä uudelleen ja uudelleen. Se on olennaista myös kaupungin omien toimintojen kehittämisen kannalta.

Kanta-Hämeessä Riihimäen toiveita pitäisi Sulkon mielestä kuunnella ja huomioida nykyistä paremmin.

– Nähdäänkö meidät vain maakunnan toiseksi suurimpana maksajana, vai voitaisiinko tänne esimerkiksi sijoittaa maakunnan kannalta keskeisiä toimintoja, jotka voivat liittyä vaikkapa robotiikkakampukseen ja joihinkin terveydenhuollon palvelukokonaisuuksiin? HÄSA

Kanta-Häme vs. Uusimaa

Uudenmaan osana Riihimäki kytkeytyisi tiiviimmin pääkaupunkiseutuun ja olisi nykyistä vetovoimaisempi vaihtoehto muuttajille.

Enemmän vaikutusvaltaa ja -mahdollisuuksia Kanta-Hämeessä.

Kanta-Hämeen kautta saatavilla enemmän EU-rahoitusta, muun muassa aluekehitysrahoitusta sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitusta.

Siirtyminen Uuteenmaahan voisi vaarantaa Hamkin säilymisen Riihimäellä.

Maakunnan vaihtaminen vaatisi pitkälliset neuvottelut valtioneuvoston ja muiden Kanta-Hämeen kuntien kanssa.

Sotessa ei juuri eroja

Sote-palvelujen kustannuksissa, käytössä tai laadussa ei merkittäviä eroja.

HUS:iin siirtyminen laskisi Riihimäen suhteellisia vaikutusmahdollisuuksia.

Potilastietojärjestelmien uudelleenjärjestelyihin liittyisi siirtymävaiheessa kustannuksia ja riskejä.

Sairaanhoitopiirin ja sote-kuntayhtymän vaihtuessa Riihimäen kaupunki joutuisi lunastamaan kiinteistöjä.

Lähde: MDI Public Oy:n ja Nordic Healthcare Groupin selvitykset

Lue myös: Riihimäki osaksi Uuttamaata? Selvitys valmis, kaupunginjohtaja Sulkko pitää kannattavana – Tietyin ehdoin

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic