Kanta-Häme

Riihimäen seudun neuvolapalvelut pidetään ennallaan – Hausjärvi ja Loppi torjuivat neuvoloiden sulkemisen vuokranalennuksilla

Terveyskeskusyhtymä perui aikeensa lakkauttaa Hikiän, Ryttylän, Launosten ja Läyliäisten sivuneuvolapisteet.
Hausjärvi ja Loppi pitävät kiinni vähälle käytölle jääneistä sivuneuvoloistaan. Kuva: Miisa Kaartinen
Hausjärvi ja Loppi pitävät kiinni vähälle käytölle jääneistä sivuneuvoloistaan. Kuva: Miisa Kaartinen

Riihimäen seudun terveyskeskusyhtymä on päättänyt säilyttää seudun neuvolaverkon ennallaan. Se merkitsee jatkoaikaa lakkautusvaarassa olleille Hausjärven ja Lopen sivuneuvoloille.

– Hausjärven ja Lopen kuntien viesti oli vahva. He haluavat joka tapauksessa säilyttää nämä sivuneuvolapisteet huolimatta siitä, että tämä on aika tehotonta ja aiheuttaa heille merkittäviä kustannuksia, kertoo yhtymäjohtaja Jussi Savola.

Kompromissiratkaisu löytyi, kun Hausjärvi ja Loppi lupasivat laskea neuvolakiinteistöjen vuokria ensi vuoden alusta lähtien vastaamaan niiden todellista käyttöä.

Liipaisimella olleet Hikiän, Ryttylän, Launosten ja Läyliäisten sivuneuvolapisteet ovat jääneet vähälle käytölle ja ovat auki vain rajattuina aikoina. Se on nostanut niiden yksittäisten käyntien suoritehintoja.

Taustalla vauvakato

Kuntayhtymä laski neuvolapalvelujen keskittämisen tuovan vuositasolla reilun 40 000 euron kustannussäästöt. Vuokranalennukset kattavat summasta noin puolet.

– Kumpikin osapuoli voi elää tämän ratkaisun kanssa. Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen kompromissiin, Savola toteaa.

Neuvolapalvelujen keskittämistarpeen taustalla on syntyvyyden nopea lasku. Vuonna 2015 Riihimäen seudulla syntyi 422 lasta, vuonna 2019 enää 305. Suhteellisesti suurinta pudotus on ollut Hausjärvellä. HÄSA

Lue myös: Vauvakato ajoi miettimään neuvoloiden keskittämistä Riihimäen seudulla – ”Sivupisteiden sulkemisesta puhuminen hyvinkin kipeä asia” (25.5.)

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic