Kanta-Häme

Riihimäen seutu etenee maltilla kohti kuntavaaleja

Kuntauudistus ja kartalle piirretty kuva Hyvinkään, Riihimäen, Hausjärven ja Lopen suurkaupungista saa osan valtuustoissa istuvista päättäjistä asettumaan ehdolle syksyn kunnallisvaaleissa.

Toistaiseksi vain riihimäkeläinen Mikko Lund uskaltautuu seisomaan kuntaliitoksen takana, muuten kuntaliitos aktivoi liikkeelle vastustajat.

Suorasanaisimmin itsenäisen kunnan puolesta liputtavat jo tässä vaiheessa hausjärveläiset Satu Hietanen (kesk.), Esko Ihalainen (kesk.) ja loppilaiset Eelis Väänänen (kesk.) ja Asko Niemelä (kesk.).

Mietintämyssy käy kuumana

Riihimäellä valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat Kirsti Tolvanen (sd.) ja Kai Heimonen (kok.) eivät vielä ole lopullisesti päättäneet asettuvatko ehdokkaiksi.

Lopella valtuuston puheenjohtaja Seppo Kuparinenkin (kesk.) on tässä vaiheessa pohdiskelijoiden leirissä. Sen sijaan Hausjärven valtuuston puheenjohtaja Kari Masalin on valmis yhä jatkamaan luottamustehtäviään.

Lopen hallituksen puheenjohtaja ja kansanedustaja Timo Heinonen ei tässä vaiheessa kerro halukkuudestaan yhtään mitään. Koko Lopen kymmenpäinen kokoomuksen valtuustoryhmä aikoo ilmoittaa ehdokkaista vasta syksyllä.

Hausjärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Risto Tiippana aikoo lähteä jälleen vaalitaisteluun.

Vaalikuume vielä kurissa

Vastausinto valtuutetuille lähetettyyn kyselyyn yllätti Hausjärvellä, jossa 34 valtuutetusta vain 11 jätti vastaamatta. Riihimäellä ja Lopella jokseenkin tasan puolet kertoi kantansa.

Selviä luopujia ei vielä ole kovinkaan monia. Riihimäellä vihreiden Eero Yrjö-Koskinen vetoaa työkiireisiinsä ja vetäytyy valtuustosta. Myös kokoomuksen Satu Ylipekka jättää valtuuston samoin kuin keskustan Pirkko Arola.

Kokoomuksen Riku Bitter tietää jatkavansa kiinnostavan kuntarakennetilanteen parissa työskentelyä. Riitta Takala (kok.) jatkaa myös.

Demarien Jorma Höök pohtii vielä, mutta on taipumassa enemmän myönteiselle kuin kielteiselle kannalle.

Pohtijoihin kuuluvat myös Mikko Takala (kok.), Salla Niittymäki (kok.) ja Kirsti Leskenmaa (sd.).

Hausjärvellä avoin linja

Hausjärvellä Jari Raappana sanoo jo ehdottomasti ei, mutta demarien Pentti Kala vasta epäilee, ettei enää asetu ehdolle samoin kuin kokoomuksen Krista Niklander.

Epävarmoihin pohdiskelijoihin lukeutuvat myös keskustan Minna Martin-Päivä, Timo Nuora ja Pekka Lokinperä ja Satu Hietanen (kesk.).

Hausjärveläisistä varmoja ehdolle lähtijöitä ovat Mikko Arola (kok.), Kyösti Arovuori (kok.), Liisa Hirvenoja (sd.), Esko Ihalainen (kesk.), Auli Laine (vihr.), Juha Lehtonen (sd.), Heini Ristavaara (kesk.), Soile Roivas (sit.) ja Päivi Pottonen (sit.).

Lopen väki vaitonaista

Lopella vihreiden Marika Tudeer ei enää aio lähteä valtuustotyöhön, muttei jätä ympäristön puolesta tekemäänsä työtä. Keskustan Harri Nurmo ja Pirjo Huhta jättävät valtuuston, mutta muita luopujia ei vielä ilmoittautunut.

Jatkohalukkaiden joukossa ovat vasemmistoliiton Marianna Rautiainen sekä keskustan Anne Hakkarainen, Jarmo Kuparinen, Marja Peltomäki ja Elis Väänänen.

Demareista jatkoon ilmoittautuu vain Joni Lähde. Raili Vuorinen harkitsee vielä samoin kuin keskustan Aimo Alho.

Kokoomus keskittyy työntekoon ja valtuutetut ovat sopineet pysyvänsä vielä hiljaa.

(HäSa)

Menot