Kanta-Häme

Riihimäen seutu sai toivomansa sote-alueen

Jako kolmeen erilliseen sote-alueeseen yllätti Hausjärven kunnanjohtajan Päivi Terävän.

Sekä Päivi Terävä että Lopen kunnanjohtaja Karoliina Viitanen ihmettelevät, että Riihimäen ja Hämeenlinnan sote-alueille esitetään vastuukuntamallia ja Forssa saa säilyttää nykyisen kuntayhtymämallin.

– Miksei Riihimäen seudulla voida säilyttää kuntayhtymää? Se on toiminut 40 vuotta onnistuneesti, kysyy Karoliina Viitanen.

Hallintomalli hiertää

Selvitysmiesten esitys ei tiedä pikaista yksimielisyyttä eikä ratkaisua sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen kehittämiseen.

Hausjärvi ja Loppi ovat kannattaneet kuntayhtymää, joka järjestää ja tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut, mutta myös perustason erikoissairaanhoidon.

Riihimäelle palvelujen järjestäminen selvitysmiesten esittämällä vastuukuntamallilla sopii. Kaupunki on pitkään ollut valmis järjestämään seudulliset palvelut myös naapureilleen.

Riihimäki on kuitenkin valmistellut välivaiheen ratkaisua, jossa kaupunki yhdistäisi omassa organisaatiossaan sosiaali- ja terveydenhuollon. Hallintomallin valmistelu on etenemässä kaupunginhallitukseen, mutta hallintojohtaja Jussi Savola epäilee selvitysmiesten esityksen vaativan koko uudistuksen uudelleen tarkastelua.

Vastuukunnalle uusi merkitys

Savolan mielestä ydinkysymys on, mitä vastuukunta tulee merkitsemään. Selvitysmiesten raportin mukaan vastuukunta ei tarkoita samaa kuin nykyään, vaan vastuukunnan tehtävät ja toimintamalli määritellään uudelleen.

– Neuvottelemme seudullisesti edelleen jatkuvasti. Korostan, että meidän on järjestettävä sosiaalipalvelut ja terveyshuolto samassa organisaatiossa yhdessä alueellamme, sanoo Savola, joka toivoo vastuukunnan sisällön muutoksen helpottavan yhteisymmärryksen löytymistä. (HäSa)