Kanta-Häme Riihimäki

Lautakunta: Riihimäen Jukolan alakoulua ei kannata säilyttää, myös yläkoulujen vähentämistä selvitettävä

Riihimäen sivistys- ja hyvinvointilautakunnan mielestä valinta Herajoen koulun ja Lasitehtaan koulun välillä on tehtävä nyt eikä vasta tulevina vuosina. Väistämättömän muutoksen ennakointi on lautakunnan mukaan "viisasta ja vastuullista taloudenpitoa kaupungin veronmaksajia kohtaan".
Riihimäen sivistys- ja hyvinvointilautakunta haluaa lakkauttaa myös Jukolan monitoimitalossa toimivan Jukolan koulun. Kuva: Tomi Vesaharju
Riihimäen sivistys- ja hyvinvointilautakunta haluaa lakkauttaa myös Jukolan monitoimitalossa toimivan Jukolan koulun. Arkistokuva: Tomi Vesaharju

Kun Riihimäen alakoulujen ja päiväkotien karsimisesta on parin viikon kuluttua päätetty, on kaupungin alettava selvittää myös yläkoulujen määrän vähentämistä, katsoo Riihimäen sivistys- ja hyvinvointilautakunta.

Jukolan 1.–2. luokkien alakoulua ei lautakunnan mielestä kannata säilyttää.

Lisäksi lautakunta linjaa, että valinta Herajoen koulun ja Lasitehtaan koulun välillä on tehtävä heti eikä vasta myöhemmin. Jompikumpi on lakkautettava.

– Kaikki nämä esitykset perustuvat puhtaasti oppilasmäärän kehitykseen, sanoo Riihimäen tuore sivistysjohtaja Jarkko Niiranen.

Riihimäen oppilasmäärän lasketaan romahtavan kuluvalla vuosikymmenellä noin 30 prosentilla eli tuhannella oppilaalla. Ennusteessa yläkouluissa on vuonna 2030 yhteensä enää noin tuhat oppilasta. Riihimäellä on tällä hetkellä kolme yläkoulua: Harjunrinteen koulu, Karan koulu ja Pohjolanrinteen koulu.

Monen vuoden siirtymäaika

Palveluverkkouudistusta valmistelleen poliittisen ohjausryhmän alustavassa esityksessä Jukolan koulu säilytettäisiin ja valinta Herajoen ja Lasitehtaan koulujen välillä tehtäisiin vasta ”viimeistään vuonna 2023”.

– Tavoitteena on saada päätös nyt, kun oppilasmäärän väheneminen on selvästi nähtävissä, ja edetä sitten suunnitelmallisesti sen mukaan, sivistysjohtaja Niiranen sanoo.

– Siirtymäaika kestää vuoteen 2024, joten eivät nämä asiat muutu hetkessä mitenkään sormia napsauttamalla, hän muistuttaa.

Lausunnosta päätettiin äänin 9-2

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta toteaa lausunnossaan, että jos kouluverkkoa harvennetaan riittävästi eli vastaamaan oppilasmäärän laskua, voidaan palvelujen laatu ja kustannukset pitää nykyisellä tasolla. Palvelutarpeen jo tiedossa olevan muutoksen ennakointi on lautakunnan mukaan ”viisasta ja vastuullista taloudenpitoa kaupungin veronmaksajia kohtaan”.

Varautumisen laiminlyönti voisi puolestaan johtaa jatkossa opetusmäärärahojen leikkauksiin ja palvelun laadun heikentymiseen, lautakunta varoittaa.

Lautakunta päätti palveluverkkolausunnostaan maanantaina. Sivistysjohtaja Niirasen esitys voitti äänin 9-2 Riikka Tervatulen (ps.) tekemän muutosesityksen, jossa ehdotettiin, että lautakunta olisi torjunut ohjausryhmän esittämät mallit ja toivonut sitä vielä jatkamaan selvitystyötä.

Riihimäen kaupunginvaltuusto päättää palveluverkosta 28. syyskuuta. Näillä näkymin ainakin Haapahuhdan koulu, Patastenmäen tiilikoulu, Patastenmäen puukoulu ja nykyään Kalevantalossa toimiva Peltosaaren koulu lakkautetaan. HÄSA

Lue myös: Riihimäen palveluverkon esitys valmistui – Kaksi koulua kullekin alueelle (9.9.)

Lue myös: Kouluverkkovääntö kiihtyy Riihimäellä – Ohjausryhmässä revitään jo pesäeroa tulevaan esitykseen: ”Puolustamme lähikouluja” (28.8.)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic